Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-07-20 14:23:00

Sokkal többen halhattak meg a hivatalos adatoknál Indiában

Indiában a hivatalosan közöltnél sokkal több lehet a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, a többlethalálozás a ragály kezdete óta 3,4 és 4,9 millió közé tehető - olvasható a washingtoni központú Center for Global Development (Globális Fejlődési Központ) jelentésében, amelynek társszerzője India korábbi gazdasági főtanácsadója, Arvind Subramanian.

Az indiai kormány eddig 414 ezer koronavírus miatti halálesetet tudatott. A szám a világ országai közül a harmadik legmagasabba, csak az Egyesült Államokban és Brazíliában haltak meg ennél is többen a ragály miatt.

A jelentés készítői nem állítják, hogy a többlethalálozást csakis a járvány okozta, ám a - járvány nélkül - várható és tényleges halálozási adatok különbségét tekintve szinte biztosra vehető, hogy a hivatalos adatnál jóval több az áldozat.

A The New York Times című amerikai napilap szerint a legóvatosabb becslés alapján 600 ezerre tehető a járvány indiai halottainak száma, a legtragikusabb számítások szerint viszont ennek többszöröse lehet az adat.

Az indiai kormány kétségbe vonja a fenti becslések helytállóságát.
Egészségügyi szakértők szerint a hivatalos alulszámítás nagyrészt annak tudható be, hogy India eldugott vidékeiről - amelyeken a lakosság kétharmada él - hiányosak az információk, és sokan otthonukban haltak meg anélkül, hogy tesztelték volna őket koronavírus-fertőzés szempontjából.

Több országban újra nő a fertőzöttek száma, terjed a delta variáns

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink