Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-06-11 18:54:00

Boris Johnson a G7 találkozón: a társadalom egészét fel kell emelni

A pandémia elleni védekezés, a globális klímaváltozás és a gazdasági helyreállítás áll a világ leggazdagabb országait tömörítő G7 csoport csúcstalálkozójának középpontjában. A nyugati világ közös értékeire is felhívják majd a figyelmet, és globális fejlesztési stratégiákkal tervezik a segítségnyújtást a világ szegényebb régióinak. Az ATV Híradójának riportja.

Cornwallban, az Egyesült Királyság egyik tengerparti városában gyűltek össze a világ hét leggazdagabb országának vezetői. A G7 csoporthoz tartozik a házigazda brit szigeten kívül az Egyesült Államok, az Európai Unió, valamint Franciaország, Németország, Olaszország, illetve Japán és Kanada is.

A találkozón kiemelt téma a globális klímaváltozás, valamint a világgazdaság koronavírus-járvány utáni helyreállítása.

„Kulcsfontosságú, hogy ne kövessük el a legutóbbi, 2008-as gazdasági válság hibáit, amikor a helyreállítás nem egyenlően érintette a társadalom különböző rétegeit”

 – mondta Boris Johnson brit miniszterelnök. Úgy véli, fontos, hogy az újjáépítés során „a társadalom egészét felemeljék.”

A találkozó során a vezetők egyeztetnek egy esetleges következő pandémia elleni védekezés kialakításáról.

Szintén napirenden lesz az Egyesült Államok és Kína közötti szabadkereskedelem helyreállítása is.

Angeka Merkel német kancellár kijelentette: „A többoldalú kapcsolatokat, és ennek alapján álló értékrendet képviseljük, ami nézeteltéréshez fog vezetni Oroszországgal és bizonyos szempontból Kínával is.”

Az egyeztetések során az Európai Bizottság és az Európai Tanács vezetői Franciaországgal, Németországgal és Olaszországgal is találkoztak.

Elkezdődött a G7-ek csúcstalálkozója

atv.hu

 

Ajánlom

További külföldi híreink