Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-06-12 14:11:00

Bernard Arnault a világ leggazdagabb embere, de ki is valójában a világ új topmilliárdosa?

Miután hosszú évtizedeken át amerikai techmogulok uralták a csúcsot, most egy európai multimilliárdos vette át a vezetést a világ szupergazdagjainak rangsorában. Ő Bernard Arnault, a Louis Vuitton, a Moët, a Hennessy, a Christian Dior és más luxusmárkák tulajdonosa. Előretörését a Covidnak és Kínának köszönheti. A Hetek cikke.

Tavaly március óta Bernard Arnault vagyona több mint megkétszereződött: akkor 76 milliárd dollárra rúgott, 14 hónap elteltével pedig már 186,3 milliárd dollárra, amivel épp meg tudta előzni az Amazon-vezért – és lelkes űrturistát – Jeff Bezost, aki bár visszavette címét egy napra, azóta újra elvesztette az első helyet.

Az LVMH cégcsoport és Arnault szárnyalása ugyan figyelemre méltó, de nem egyedülálló a luxusiparágban. A döntően európai luxuscégek többnyire szárnyalnak, köszönhetően a vártnál lényegesen magasabb bevételeknek a 2021-es évben.

Az ember a luxus mögött

De ki is a világ új topmilliárdosa? Bernard Arnault, miután Franciaország vezető egyetemén mérnöki diplomát szerzett, csatlakozott az apja által vezetett, de még a nagyapja által alapított építőipari céghez. A luxuscikkek világára évekkel később talált rá. A Forbesnak nyilatkozva mesélte, hogy az ötlet akkor fogant meg benne, amikor egy üzleti út során egy New York-i taxissal beszélgetett és megkérdezte, tudja-e ki Franciaország elnöke, aki akkor Georges Pompidou volt. A taxis megrázta a fejét és azt mondta: „Nem tudom ki az, viszont ismerem Christian Diort!”

A luxussal kapcsolatos terveinek megvalósítására akkor nyílt lehetőség, amikor 1984-ben a francia kormány el szerette volna adni a híres, ám épp becsődölt Boussac Saint-Frères cégcsoportot, amely több luxusmárkát birtokolt, többek között a Christian Diort is. Bár a Boussac Saint-Frères ára szimbolikusan 1 frank volt, mégsem volt olcsó a megvásárlás, ugyanis a cég évek óta veszteségesen üzemelt. Arnault a vásárlás előtt nyilvánosan megígérte, hogy revitalizálja a céget és megőrzi a munkahelyeket – ehelyett azonban 9000 embert kirúgott, és eladta, illetve leépítette azokat a cégegységeket, amelyek nem érdekelték vagy nem voltak profitábilisak. Ezekkel az agresszív lépésekkel további 500 millió dollárt tudott még kitermelni a rendes működés mellett.

Az agresszív létszámcsökkentés miatt egy időben a „Terminátor” és a „kasmírkabátos farkas” becenevet kapta a sajtótól az iparmágnás.

A Champs-Elysées farkasa

Miután megszilárdította a Boussacot és profitábilissá tette a Diort, a milliárdos új célpontot keresett. Ez a világhíres LVMH – Louis Vuitton, Moët, Hennessy cégcsoport volt, amely a világ több vezető luxusmárkáját egyesítette. A cégcsoportot úgy építették fel, hogy ellen tudjon állni agresszív külső felvásárlásoknak, azonban Bernard Arnault talált réseket a pajzson.

Az ír Guinness cégben szerzett részesedésével hozzáfért a vállalat által tulajdonolt 24 százalékos részesedéshez, majd bevásárolta magát a cégcsoport másik tagjába, a Louis Vuitton-ba is. Innentől kezdve pedig kijátszotta egymás ellen a Moët és a Vuitton vezetőit, majd a győztestől is megszabadult.

A ’90-es években tovább növelte vagyonát és befolyását, amikor felvásárolta többek között a cégcsoport utolsó tagját, a patinás Hennessy konyakgyártót, illetve a parfüm- és ékszercéget, a Bulgarit.

A 2000-es években a következő célpontja a Gucci cégcsoport volt, ahol észrevétlenül 5 százalékos részesedést szerzett. Arnault igyekezett megismételni korábbi manőverét, és közel 35 százalékosra növelte a részesedését, de a vezérigazgató, Domenico de Sole talált egy jogi kiskaput, amivel fel tudta „hígítani” Arnault részesedését, megakadályozva a cég átvételét.

Világraszóló tervek

Bernard Arnault saját bevallása és a kollégái szerint is munkamániás. Az elmúlt két évtizedben a feltörekvő ázsiai piacokra kezdett koncentrálni a hagyományos célpontok mellett, de nem hanyagolja el a nyugati piacokat sem.

A teljes cikket a Hetekben olvashatja el. 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink