Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-06-07 21:45:00

WHO-főigazgató: Az egyenlőtlen vakcinaelosztás minden országra nézve fenyegetést jelent

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfőn felszólította a koronavírus elleni oltóanyagok gyártóit, hogy bocsássák a COVAX nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezés rendelkezésére az idén legyártott vakcinák felét.

"Az egyenlőtlen vakcinaelosztás fenyegetést jelent minden országra nézve, nem csak azokra, ahol a legkevesebb az oltóanyag" - figyelmeztetett.

A WHO főigazgatója aláhúzta:

"az egyenlőtlen vakcinaelosztás lehetővé tette, hogy a vírus terjedjen, növelve a kockázatát olyan vírusvariáns kialakulásának, amely ellenállóbb az oltóanyagokkal szemben".

A főigazgató többször hangot adott felháborodásának amiatt, hogy a nyugati országokban vakcinabőség van, és már a fiatalabb korosztályokat oltják, miközben egyes országokban nincs elég oltóanyag, vagy el sem kezdődött az oltási kampány. A COVAX célja az lenne, hogy ingyenes vakcinákat biztosítson a szegényebb országoknak, és kiegyenlítettebbé tegye az oltóanyagok elosztását. A szállítmányok azonban egyelőre nem fedezik a keresletet. Június 4-i adatok szerint 129 országba összesen 80 millió védőoltás érkezett a kezdeményezés keretében.

Az afrikai kontinensen például vakcinahiány van, és szinte teljesen leálltak a szállítások a WHO szerint. A világ hat államában még meg sem kezdődött az oltási kampány, s ebből négy ország Afrikában található: Tanzánia, Burundi, Csád és Eritrea.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz hétfőn azt mondta: reméli, hogy az év végéig kijelölik azoknak a gyáraknak a helyszíneit, amelyek koronavírus elleni vakcinát gyártanak majd Afrikában, illetve néhány létesítmény már termeléshez közeli állapotban lesz.

Bár a főigazgató nem mondott országneveket, a Reuters brit hírügynökség úgy értesült, hogy Szenegálban a jövő évben megkezdődhet az oltóanyagok gyártása, miután a nyugat-afrikai ország megállapodást kötött az Univercells belga biotechnológiai vállalattal.

Tedrosz egyúttal felszólította a Pfizert és a Modernát, amelyek úgynevezett mRNS-technológiával állítják elő vakcináikat, hogy osszák meg tudásukat a WHO illetékes részlegével, amelynek célja a világjárvánnyal kapcsolatos technológiák mielőbbi átadása a szükséghelyzetben lévőknek.

Eközben Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a világszervezet nem tud kikényszeríteni annál több információt Kínától a járvány eredetéről, mint amennyit az ország meg akar osztani. Hozzátette: a WHO javasolni fogja, hogy tanulmányokban vizsgálják, hol és hogyan "lépett szintet" a vírus.

Egyes elméletek azt hirdetik, hogy az új típusú koronavírus denevérről terjedhetett át emberre, míg más vélemények szerint egy vuhani laboratóriumból szabadulhatott el.

Kell oltani a gyerekeket is?

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink