Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-04-21 05:52:00

A távmunka "sötét oldala": a kormányzattól várják a megoldást

A szakszervezet szerint a foglalkoztatási törvény kiegészítése segítene az embereknek abban, hogy távmunka, vagyis "home office" esetén is ki tudjanak kapcsolni, és ezzel meg tudják óvni mentális egészségüket.

A Guardian cikke szerint egy szakszervezet, a Prospect Union arra kéri a kormányzatot, hogy kezeljék a távmunka "sötét oldalát" azáltal, hogy a munkavállalóknak törvényes jogot adnak a kikapcsolásra mentális egészségük javítása érdekében.

A Prospect, amely olyan szakembereket képvisel, mint tudósok, mérnökök és technológiai dolgozók, azt akarja, hogy a cégeket törvényileg kötelezzék arra, hogy tárgyalásokat folytassanak az alkalmazottakkal, és állapodjanak meg a szabályokról abban az esetben, amikor nem léphetnek kapcsolatba velük munka céljából.

Egy közvélemény-kutatás eredményéből kiderül, hogy a dolgozók kétharmada azt szeretné, ha az Egyesült Királyság követné az olyan országok példáját, mint Írország, ahol segítenek a személyes és szakmai életük elkülönítésével küzdő munkavállalóknak. A távközlési iparban dolgozó Angus Wheeler-Rowe a cikk szerint elmondta, hogy szerinte bár az otthoni munkavégzés segített az emberek biztonságának megőrzésében, ugyanakkor megnehezítette a munka, az otthoni és a családi élet szétválasztását.

A kutatásban részt vevő 2428 ember - közülük 617 irodai dolgozó - válaszait anonimizálták, de néhányuk hasonló aggályoknak adott hangot. "Élvezem az otthoni munkát, de mivel nincs változás a környezetemben, nehéz elfelejteni a feladatokat" - mondta egyikük.

Az ír példa

Ebben a hónapban Írország bevezette a kikapcsolás jogát, lehetővé téve az alkalmazottak számára, hogy a szokásos munkaidőn kívül ne kelljen rutinszerűen dolgozniuk. Leo Varadkar ír miniszterelnök-helyettes és kereskedelmi miniszter elmondta, hogy bár a járvány nagy része negatív volt, ugyanakkor lehetőséget kínált arra is, hogy állandó, jó változásokat hajtsanak végre, hogy az új törvény segítse az alkalmazottakat a munka és magánélet egyensúlyának megtartásában.

A Prospect az Egyesült Királyság vállalkozásügyi miniszteréhez, Kwasi Kwartenghez intézte levelét, amelyben sürgetik, hogy tegyen hasonló lépéseket, és gondoskodjon arról, hogy az szerepeljen a királynő legutóbbi beszédében ígért foglalkoztatási törvényjavaslatban.

Andrew Pakes, a szervezet kutatási igazgatója elmondta, hogy emberek millióiban az otthoni munkavégzés inkább azt az érzést kelti, mintha az irodában aludnánk, ami megnehezíti a teljes kikapcsolást, és befolyásolja mentális egészségüket.

EU-s szabályozás jöhet a home office miatt

 1atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink