Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-04-17 15:00:00

A klímaváltozás elleni harcot is támogatja a Hungary Helps Program Afrikában

Szenegálban a Magyar Irgalmas Rend bevonásával az Istenes Szent János Kórház teljes áramellátását biztosítja Magyarország napelem rendszer kiépítésével – jelentette be Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár a Spirit Fm Magyarország segít! című műsorában.

A klímaváltozás elleni harcot is támogatja a Hungary Helps Program Afrikában

Azbej Tristan elmondta, „a szenegáli támogatási projektünk közel 70 millió forintos támogatás, és abban reménykedünk, hogy nem csak egy kórházat segítünk ezzel a támogatással, hanem bemutatjuk ezt a mintát a helyi embereknek, mert sok esetben nincsenek is tisztában azzal, hogy milyen megújuló energiai megoldások vannak.”

A Hungary Helps Program 2021-ben összesen 10 olyan projektet támogatott, amely a Föld Világnapja szempontjából relevanciával bír – ezt a közelgő Föld Napja kapcsán jelentette ki az államtitkár.

Hangsúlyozta, ezek a projektek 8 különböző országban valósultak meg (Benin, Ecuador, Etiópia, Ghána, Kongói Demokratikus Köztársaság, Mali, Mauritánia, Szenegál). 

A Hungary Helps Program kiemelten figyel a klímaváltozás negatív hatásait tompító programokra: a megújuló energiák fejlesztésének támogatásra, a vízhez való hozzáférés elősegítésére, valamint az olyan kezdeményezések támogatására, mint például a Pánafrikai Nagy Zöld Fal Program.

„Azt tapasztaljuk, hogy az emberi szenvedésnek és a humanitárius válságok kialakulásának az egyik oka a környezeti állapot romlása és a klímaváltozás. Amikor felmérjük a humanitárius helyzetet a különböző válságövezetekben, próbáljuk megérteni, hogy milyen fenntarthatósági, környezetvédelmi okai lehetnek annak, hogy közösségekben nehéz sorsokat, életeket élnek az emberek, mi lehet annak az oka, hogy tarthatatlanná válik egy adott régióban a helyzet” - mondta Azbej Tristan.

A Hungary Helps Program azt is kutatja, hogy a projektjei véghezvitele során, hogyan tudják a humanitárius támogatás eszközeivel a helyi környezetszennyezést bizonyos válságterületeken fejlődő országokban csökkenteni.

Az államtitkár hozzátette, „azért szükséges csökkenteni a környezetszennyezést, mert az emberek egészségügyi állapotát fogja befolyásolni. Ez az egyik környezetvédelmi fenntarthatósági törekvés. A másik, a már bekövetkező és súlyosbodó klímaváltozás hatásaihoz segítsük alkalmazkodni a közösségeket.”

Az államtitkár beszámolt a támogatási programokról is.

„Olyan támogatási programjaink is vannak, amelyek nem feltétlenül a helyi környezet megóvásához járulnak hozzá, hanem a globális klímaváltozás elleni küzdelemnek a részei. Afrikában támogatunk helyi közösségekben környezeti nevelési programokat, több helyszínen, több országban vannak olyan programjaink, ahol a fenntartható mezőgazdaságot támogatjuk- ehhez adunk szakképzést, vagy bármilyen más technikai- technológiai segítséget”

 – fejtette ki a részleteket Azbej Tristan.

„Vannak olyan országok, ahol kifejezetten a megújuló energiák alkalmazását támogatja a Hungary Helps Program, de vannak olyan projektek is, amelyek a túlnépesedés ellen próbálnak hatni, „a nők karrierlehetőséget és szakmát kapjanak, és életük folyamán képessé váljanak az átgondolt család tervezésre” - fogalmazott Azbej Tristan.

A fenntartható mezőgazdaság az egyedüli lehetőség a klímaváltozás által nagyon súlyosan érintett területeken.

A Szaharától a délre fekvő területekre tettenérhető, hogy mit eredményez a klímaváltozás: egyrészt mélyszegénységet, az aszályokat, illetve a csapadékelosztás extrém jellegét. Hosszú aszályos időszakok váltakoznak rövid, de akár katasztrofális hatású árvizes időszakokkal.

Azbej Tristan elmondta: „Nagyon fontos számunkra, hogy támogassuk a fenntartható, a klímaváltozás hatásaihoz alkalmazkodó mezőgazdasági gyakorlatokat. Csatlakoztunk a Hungary Helps Program keretében egy nagy nemzetközi kezdeményezéshez: a Pánafrikai Nagy Zöld Fal Program-hoz. Ez egy globális jelentőségű kezdeményezés. A célja: a Szaharától délre fekvő övezetben, megállítani az elsivatagosodást. Például, fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok támogatásával, egy vegetációból létrehozandó zöld fal létrehozásával a növényzet erősítésével.”

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

24 órás globális filmkészítő maraton a környezettudatos gondolkodásért

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink