Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-04-08 12:29:00

Súlyos zavargások Írországban, rendkívüli parlamenti ülést tartanak

Évek óta nem tapasztalt súlyosságú összecsapások törtek ki az észak-írországi felekezeti konfliktus több gócpontjában.

A zavargások miatt csütörtökön rendkívüli ülésre hívták össze a húsvéti szünetét töltő belfasti parlamentet – tájékoztat az MTI.

Az ír sziget egyesítését pártoló katolikus és a többségében britpárti protestáns közösségek csoportjai Belfast, Carrickfergus, Londonderry, Newtownabbey és Ballymena több pontján csaptak össze.

Molotov-koktélokat, köveket hajigálva egymásra és a rendőrökre. Belfastban egy városi autóbuszt is felgyújtottak, a zavarágsokban összesen hét rendőr sérült meg.

Az észak-írországi felekezetek mindig is szemben álltak egymással, ezért a rendezési folyamatot elindító 1998-as nagypénteki megállapodás alapján Észak-Írországban csakis a protestáns és a katolikus közösséget képviselő pártok koalíciója kormányozhat, egyoldalú kormány nem alakítható.

A mostani konfliktus tavaly júniusig nyúlik vissza: amikor Bobby Storey, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) néhai hírszerzési főnöke elhunyt, a temetésén kétezren gyűltek össze a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások megsértésével. Az IRA a radikális katolikus britellenes mozgalom egykori legnagyobb fegyveres szervezete.

A temetésen jelen volt több politikus is.

Arlene Foster észak-írországi miniszterelnök, a legnagyobb britpárti protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetője vizsgálatot kezdeményezett ezen politikusok ellen, és lemondásra szólította fel az észak-írországi rendőrség (PSNI) főparancsnokát, Simon Byrne-t.

A mostani összecsapásokat a belfasti parlament - épülete után közkeletű nevén a Stormont - protestáns és katolikus pártjai kivétel nélkül elítélték, és támogatták a törvényhozás csütörtöki rendkívüli ülésének összehívását.

Ajánlom

További külföldi híreink