Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-04-08 05:30:00

Ausztrália szerint Brüsszel továbbra is blokkolja több milliónyi dózis AstraZeneca oltás szállítását

A hónap végéig megkapja az oltást minden 18 éven felüli amerikai állampolgár, ezt jelentette be Joe Biden amerikai elnök. Azonban arra figyelmeztetett, hogy továbbra is magas az elhalálozások és a fertőzések száma az országban, ezért óvatosságra intette a lakosságot. Az országban eddig fél millió áldozata volt a vírus szövődményeinek.

Már több mint 167 millió koronavírus elleni vakcinát adtak be az Egyesült Államokban. Ebből az alkalomból egy Virginia állambeli oltóközpontba látogatott az amerikai elnök. „ Március 11-én bejelentettem, hogy május 1-ig mindenkit beoltunk. Sok kormányzó igyekezett ezt az ígéretemet túlszárnyalni. Az ő kemény munkájuknak köszönhetően nem májusra, hanem már április 19-re minden 18 éven felüli megkaphatja az oltást” – jelentette be Joe Biden.

Ez a mérföldkő a járvány visszaszorításában azért jelentős, mert amikor az előző adminisztráció először bejelentette a tavaszi határidőt, a szakértők akkor még lehetetlennek tartották, hogy elkészülnek a vakcinák, és ezeket időben kiszállítják.

New Yorkban kiterjesztették az oltásra jogosultak körét a 16 éven felüliekre is, így az egyik gyermekkórházban három tinédzser is megkaphatta a Pfizer és BioNTech cégek koronavírus elleni vakcináját.

„ Nagyon sokaknak sokféle véleménye volt a vakcináról, ezért nem lehet tudni, hogy mi igaz és mi nem, és kiben lehet megbízni. De az a lényeg, hogy az embernek legyen védelme a vírussal szemben” – mondta egy 16 éves lány.

Ausztrália szerint Brüsszel továbbra is blokkolja több milliónyi dózis AstraZeneca oltás szállítását az országba, amelyeknek március végéig kellett volna megérkezniük. „Több mint 3 millió vakcina amit januárban megrendeltünk, nem érkezett meg. Ez az oka, hogy lelassult az oltási program üteme” - jelentette ki Scott Morrison ausztrál miniszterelnök.

Ausztrália és Új-Zéland várhatóan a hónap végén megnyitja a határait egymás előtt, így karantén kötelezettség nélkül lehet majd utazni a két ország között.

USA: Várhatóan minden felnőtt megkapja az oltást a hónap végéig

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink