Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-04-07 16:12:00

Kényszeríthették a Szputnyik V vakcina tesztelőit

Az EMA a jövőhét folyamán megkezdi annak vizsgálatát, hogy az orosz Szputnyik V vakcina klinikai tesztelése során betartották-e a nemzetközileg elfogadott etikai és tudományos előírásokat.

A gyógyszerügynökség annak kíván utánajárni a Financial Times brit napilap értesülései szerint, hogy a tesztelések során az oroszok betartották-e a vizsgálatba bevont személyek jogait, biztonságát és jólétét védelmező nemzetközileg elfogadott követelményeket – írja a Népszava.

A Reuters hírügynökség információi szerint a klinikai tesztelésekben résztvevők közül többen is állították, hogy csak kényszer hatására jelentkeztek. A Szputnyik oltóanyagát az oroszok egy állami laboratóriumban végezték, a klinikai vizsgálatok résztvevői pedig katonák és állami alkalmazottak voltak.

Kirill Dmitrijev cáfolta az állítást,

elmondása szerint minden előírást betartottak a tesztelések során és senkire sem gyakoroltak nyomást annak érdekében, hogy részt vegyen ezekben. Úgy véli ezek a „kiszivárgott információk” csak azért kerültek napvilágra, hogy az európai engedélyezést megakadályozzák.

Az eljárástól függetlenül pár nappal el kellett halasztani az európai hatóság szakértők jövő hónapban esedékes oroszországi gyárlátogatását, ugyanis az orosz vendéglátók nem képesek annyi külföldi fogadására, ahányan szeretnék megnézni az üzemet. Dmitrijev ennek kapcsán úgy nyilatkozott: „Azoknak adunk elsőbbséget, akik már kötelezettséget vállaltak, hogy megvásárolják az oltóanyagot, az Európai Bizottság nincs ezek között”.

Jelenleg is zajlik orosz vakcina jóváhagyásának folyamata, az engedélyezést az Európai Gyógyszerügynökség attól tette függővé, hogy a klinikai vizsgálatok során a nemzetközi szabványok betartásra kerültek-e.

„Amennyiben az aggodalmaink beigazolódnak, még ellenőrzésekre lesz szükség – nyilatkozta a brit napilapnak az EMA illetékese, azonban további részleteket nem árult el az ügyről.

atv.hu

Elemző: az ellenzék oltásellenesnek beállítása a Soros-tervhez hasonló kommunikációs fogás

 

Ajánlom

További külföldi híreink