Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-04-07 21:47:00

A WHO szerint az AstraZeneca és a vérrögök közötti kapcsolat lehetséges

Az AstraZeneca Covid-19 elleni védőoltása és a vérrögképződés ritka formája közötti kapcsolat lehetséges, de nem megerősített - közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

"Különleges kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy teljesen megértsük az oltás és a lehetséges rizikófaktorok közötti lehetséges kapcsolatot" - hangsúlyozták közleményükben az ENSZ egészségügyi szervezetének vakcinákkal foglalkozó szakértői.

A szakértők azt is megjegyezték, hogy

ezek "az igen aggasztó jelenségek nagyon ritkák", tekintettel arra, hogy eddig közel 200 millió embert oltottak be világszerte az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett oltóanyaggal.

A WHO független szakértőkből álló albizottsága, amely szerdán ülésezett, közölte: továbbra is folytatja az új adatok megvizsgálását, a jövő héten ül össze ismét, és "szükség esetén új ajánlásokat ad ki".

A WHO-szakértők klinikai orvosokból - hematológusokból és más szakorvosokból - álló bizottság felállítását is javasolják, hogy kidolgozzák az AstraZeneca vakcinájával történt oltás után jelentkező atípusos trombózisos esetek diagnosztizálásának és kezelésének a legjobb módszereit.

Röviddel a WHO közleménye előtt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jutott arra a következtésre, hogy a vérrögöket az AstraZeneca oltásának "nagyon ritka" mellékhatásának kell tekinteni, és úgy ítélte meg, hogy a vakcina előnyei meghaladják a kockázatait.

atv.hu/MTI

 

 

Ajánlom

További külföldi híreink