Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-03-08 17:00:00

Vulkánkitörés készülhet Izlandon, de a helyiek csak mosolyognak rajta

Több mint 18 ezer földrengés rázta meg az elmúlt egy hétben Izland déli részét, a geológusok szerint ez egy folyamatban lévő vulkánkitörésre utalhat.

Az úgynevezett „rengésmaraton" még február 24-én kezdődött, amikor a fővárostól nem messze,a Reykjanes-félsziget közelében 5,7-es erősségű földrengést mértek. Szerencsére ezek nem számítanak nagyon veszélyesnek, az 5,0–5,9-es erősségű földrengéseket mérsékeltnek tekintik a szakemberek, amelyek enyhén károsíthatják a közeli épületeket.

A reykjaviki lakosok mégis nap mint nap érezték a remegést: egyesek földrengéssel ébrednek, mások földrengéssel alszanak – mondta Thorvaldur Thordarson, az Izlandi Egyetem vulkanológiai professzora a The New York Times-nak. Bár aggodalomra adhatnak okot, valójában nincs miért aggódni, mivel valamennyi rengés kisebb és távoli volt.

Szakértők szerint valószínűleg az észak-amerikai és az eurázsiai tektonikus lemezek találkozásának határán lévő magmamozgás okozza a rengéseket, ami a Reykjanes-félsziget öt aktív vulkánjának „fűtőanyagát" szolgáltatja. A szakemberek úgy vélik, hogy ha az elkövetkező hetekben Izland déli részén valamelyik vulkánnak megnyílik a kürtője, akkor kitörések várhatók.

Időszerű a kitörés

A déli vulkánok esetében körülbelül 800 évente tapasztalhatunk ehhez hasonló „impulzusokat"– magyarázta Thordarson. Az utolsó ilyen a 11. és 13. század között következett be, tehát Izland „időben van" egy újabb kitörési sorozathoz.

Hozzátette: a földrengésekhez hasonlóan ezek a lehetséges kitörések is kevés veszélyt jelentenek Izland lakóira; egyáltalán nem hasonlítanak az Eyjafjallajökull vulkán 2010-es robbanásszerű kitöréséhez.

Az Izland délnyugati részén található kitörések folyékony kőzet típusúak– jelentette ki Dave McGarvie vulkanológus, az angliai Lancashire-i Lancaster Egyetem munkatársa a The Conversation online portálnak.  Ennek eredményeként csak lassan mozgó láva folyamok erednek a „finoman felrobbanó" kráterekből és kúpokból.

Izlandon ezeket viccesen" turisztikai kitöréseknek" is nevezik, mivel viszonylag biztonságosak és kiszámíthatóak.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink