Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-03-08 18:46:00

Megkezdődött a per a George Floyd haláláért felelős rendőr ellen

Derek Chauvin, az afroamerikai George Floyd halálát okozó rendőr perének első meghallgatása március 29-én lesz.

A tavalyi incidens tüntetések sorozatát váltotta ki az USA-ban és a világ számos országában, a rendőri erőszak és a fajgyűlölet ellen.

Chauvint, a büntetőper fővádlottját többek között gyilkosággal vádolják a minneapolisi bíróságon zajló perben - írta meg az MTI. Elítélése esetén akár 40 év szabadságvesztésre számíthat.

Emellett gondatlanságból elkövetett emberölés miatt is vádat emeltek ellene, ami tíz év börtönnel sújtható bűncselekménynek számít.

Az első meghallgatás március 29-én lesz az ügyben.

Így történt

Tavaly május 25-én a minnesotai Minneapolisban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves George Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során Floyd nem akart eleget tenni a rendőri felszólításnak, ezért a rendőrök lefogták, és a földre teperték. Chauvin ezt követően a földön fekvő Floyd nyakán térdelt nyolc percen keresztül. George Floyd hiába könyörgött, hogy hagyja abba, mert nem kap levegőt. A férfi nem sokkal később meghalt.

Az áldozathoz mentőt hívtak, de már csak a halál beálltát tudták megállapítani. A rendőrök testkamera-felvételeiből később kiderült: Floyd már az intézkedés előtt rosszul volt. A halottkémi jelentés szerint halálát az okozta, hogy a nyakán térdeltek, de szívbeteg és koronavírus-fertőzött is volt.

A négy intézkedő rendőrt elbocsátották, Chauvin három kollégája ellen bűnpártolás miatt emeltek vádat esetükben elkülönítve folytatják le a pert, amely majd augusztus 23-án kezdődik meg.

Amerikai tüntetések: Nem enyhül a feszültség George Floyd halála óta

 

Ajánlom

További külföldi híreink