Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-03-08 15:18:00

Maszkforgalmazásból szerzett milliókat, lemondott a német politikus

Nikolas Löbel német politikus azután jelentette be távozását, hogy kiderült: a cége nagyjából 250 ezer eurónyi jutalékot kapott, mert közvetített egy baden-württembergi maszkforgalmazó, valamint egy mannheimi és egy heidelbergi magáncég között.

"Vállalom a felelősséget a tetteimért, és levonom a megfelelő politikai következtetéseket” – közölte a 34 éves politikus, aki azt is jelezte, hogy többé nem indul a képviselőségért.

A Deutshe Welle beszámolója szerint Löbelre a lemondása érdekében nagy nyomást helyeztek az utóbbi napokban, mivel Baden-Württemberg, valamit Rajna-vidék-Pfalz a hónap folyamán tartományi választásokat tartanak.

A politikus bocsánatkérése, és a kilépése a Kereszténydemokrata Unió (CDU) parlamenti frakciójából, illetve mandátumának visszaadása néhány kritikusa számára azonban nem volt elegendő. Susanne Eisenmann, aki a CDU jelöltje Baden-Württemberg kormányzói posztjára, arról beszélt a Der Spiegelnek: elfogadhatatlan, hogy parlamenti képviselők a súlyos válság idején a saját gazdagodásukra törekedjenek.

Nem Löbel az egyetlen érintett politikus az ügyben. Miután pénteken elismerte, hogy a cége jól keresett a maszküzleten, a CDU testvérpártjának, a Keresztényszociális Uniónak (CSU) egy képviselője, Georg Nüsslein is bejelentette, hogy kilép a parlamenti frakcióból. Rá a történtek miatt vizsgálat vár, a mandátumát mégsem kívánja feladni.

Korrupciófigyelő statisztika: Németország a kilencedik, Magyarország a hetvenedik

atv.hu

 

Ajánlom

További külföldi híreink