Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-03-09 05:47:00

Borzasztóak a körülmények, földön alszanak a rabok a francia börtönökben

Csaknem 850 elítélt alszik a földön, matracokon a francia börtönökben a fegyházak túlterheltsége miatt, az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Franciaországot.

Jelenleg 849 elítélt kénytelen a földre helyezett matracokon aludni - ismerte el Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter egy parlamenti felszólalásban az MTI értesülése szerint.

"A szabadságtól való megfosztottságnak nem kellene, nem lehet a méltóságtól való megfosztottságot jelentenie" - hangsúlyozta Éric Dupond-Moretti az Emberi Jogok Európai Bírósága nevében. "A bebörtönzöttek alapjogainak megtagadása ugyanis az emberi mivoltuk vitatása" - tette hozzá.

A Bíróságához 2020 januárjában nyújtott be keresetet 32 elítélt a fogva tartásuk körülményei miatt, arra is panaszkodva, hogy a celláikban patkányok és csótányok tanyáznak.

A testület szigorúan elmarasztalta Franciaországot a fegyházakban tapasztalt körülmények miatt, azt állítva, hogy az elítéltek többségének a személyes tere kisebb, mint a minimálisan elfogadottnak tartott három négyzetméter, s azoknak, akiknek több tér jut, sem megfelelőek a körülményeik, a cellákon kívül nem biztosítanak számukra megfelelő tevékenységeket.

"Koherens és voluntarista börtönpolitikát kell létrehoznunk" - mondta a miniszter, emlékeztetve arra, hogy a fogva tartás helyetti alternatív megoldások aránya egy év alatt 3-ról 11 százalékra nőtt.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink