Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-03-07 04:11:00

Nehéz napok elé néz a brit királyi család? Ma debütál Harry herceg és Meghan Markle történelmi interjúja

Sussex hercege és hercegnéje Oprah Winfreynek adtak rendkívüli interjút, amelyet március 7-én mutat be a CBS televízió. A korábban rögzített beszélgetést már most hatalmas botrány veszi körül. Meghan Markle szerint nem várhatja el a Buckingham-palota, hogy csendben maradjanak Harry herceggel, ha a palota maga is hozzájárult a róluk szóló hamis híresztelések fenntartásához.

Nehéz napok elé néz a brit királyi család? Ma debütál Harry herceg és Meghan Markle történelmi interjúja

Harry herceg és Meghan Markle amerikai története tavaly januárban kezdődött, amikor váratlanul bejelentették, kivonulnak a brit királyi családból, legalábbis a monarchia hivatalos programjaiban a továbbiakban nem vesznek részt, a királyi család tagjainak járó közpénzellátmányban nem részesülnek és az uralkodót sem képviselhetik hivatalos fórumokon. Továbbá székhelyük ezentúl Los Angeles lesz.

A mostani interjút nagy várakozás előzi meg. Az eddig napvilágot látott részletekből kiderül, hogy Harry például arról mesél: „a legnagyobb félelmem, hogy a történelem megismétli önmagát. Nagy megkönnyebbülés és boldogság, hogy a feleségemmel az oldalamon ülhetek itt és beszélgethetünk. El sem tudom képzelni, milyen nehéz lehetett neki, hogy egyedül ment át mindezen. Hihetetlenül nehéz kettőnknek is, de mi legalább itt vagyunk egymásnak.”

Az interjú kapcsán – amelyről már az elejétől fogva tudni lehetett, hogy a Sussex-i hercegi pár kendőzetlen őszinteséggel beszél a Londonban eltöltött évekről, ahogy a királyi családdal való kapcsolatukról is – elkezdődött a brit királyi család és Harryék közt a csörte. Utoljára hasonlót a néhai Diana hercegné tett 1995-ben, amikor a lehető legnagyobb titokban hívta otthonába a BBC stábját, hogy saját szavaival meséljen válásáról, Károly herceggel és az uralkodói családdal való kapcsolatáról. Az interjú akkor lerombolta az addig makulátlannak hitt brit királyi család képét.

Meghan Markle megalázó bánásmódja?

A brit fokozott figyelmet szentel a mostani történelmiek beállított Oprah-interjúra. A brit The Times arról számolt be, hogy a hercegné ellen 2018 októberében - amikor Meghan és Harry herceg a Kensington-palotában lakott - panaszt tettek a megalázó bánásmód miatt. A lap a személyzet egy tagjának kiszivárgott emailjét is közölte, amely szerint Meghan állítólag két személyi asszisztensét elbocsátotta és a személyzet egy harmadik tagjának bizalmát is aláásta - olvasható a BBC News honlapján.

A személyzetet alkalmazó Buckingham-palota közleményben reagált a The Timesban megjelent cikkre, mint írták, aggódnak a lapban megjelent állítások miatt, és személyzeti csoportjuk megvizsgálja a cikkben leírt körülményeket. Leszögezték, hogy a királyi udvar régóta nagy hangsúlyt fektet a munkahelyi méltóság megőrzésére, és nem tűri el a munkahelyi durvaságot vagy zaklatást.

Meghan szóvivője korábban egy közleményben hangsúlyozta, hogy a hercegnőt elszomorította a személyét ért támadás, különösen azért, mert maga is zaklatás célpontja volt korábban, és elkötelezetten támogatja azokat, akiknek ilyen fájdalmat és traumát kellett átélniük.

A The Times-ban megjelent cikkre válaszul megjelent egy félperces beharangozó klip. Azt a részletet hozták nyilvánosságra, Oprah Winfrey megkérdezte a hercegnét, mire számít a palotától, miután elhangzik az interjú, amelyben saját igazát mondja el. Meghan erre azt válaszolta: azok után, hogy az udvar "aktív szerepet vállalt a róluk szóló hamis híresztelések fenntartásában, nem várhatták, hogy továbbra is csöndben maradjanak" – idézi az elhangzottakat az MTI.  "És ha ez azzal a kockázattal jár, hogy elveszítünk dolgokat, hát szerintem máris nagyon sok minden elveszett" - fogalmazott.

A fülbevaló

A brit sajtó azonban nem állt le. A The Times vezércikkben írt arról, hogy Dszamál Hasogdzsi szaúdi újságíró 2018-as meggyilkolása után pár héttel a szaúdi koronaherceg egy fülbevalót ajándékozott Markle-éknek esküvői ajándék gyanánt. A történetnek az adja a pikantériát – hiszen önmagában a tény, hogy egy királyi esküvőre más uralkodó-házak diplomáciai ajándékot küldenek, nem szokatlan –, hogy a legfrissebb CIA-jelentés szerint maga Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg is részt vett a gyilkosságban, kiadva a parancsot.

Az ajándékba kapott ékszert ráadásul Meghan Markle viselte is egy hivatalos vacsorán, amelyet a Fidzsi-szigeteken tartottak, és mint a lap írja, a hercegné „mit sem törődve a szörnyű gyilkossággal”, amellyel az az ember összefüggésbe hozható, büszkén viselte a fülbevalót. Persze árnyalja a képet, hogy ezek a diplomáciai ajándékok egyenesen a Buckingham-palotában landolnak, és a királyi család  tulajdonába kerülnek – írja a 24.hu. Tehát hiába személyesen Harryéknek küldték a fülbevalót, ahhoz hogy Meghan viselje, komoly engedélyeztetési procedúrán kell átesni. A cikk épp ezért kiemeli, elképzelhető, hogy Meghan nem is tudott a fülbevaló történetéről.

Az nem kérdés, hogy a vasárnap debütáló interjú komoly hatással lesz Harry herceg és a brit királyi család közötti kapcsolatra, de hogy az elhangzottak alapján ki lesz a jó fiú, és ki lesz a rossz fiú, azt majd csak a következő napok, hetek hónapok fogják eldönteni. De az biztos, hogy II. Erzsébet királynő nehéz napok elé néz.

Harry herceg és Meghan Markle viszont csodás időszak előtt állnak, hiszen hamarosan négytagúvá válik a Sussex-i család. A hercegné ugyanis második gyermekét hordja a szíve alatt, a hírt még február elején jelentették be.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink