Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-03-07 06:36:00

A 40 milliós Irak eddig 50 ezer vakcinát kapott, pedig tombol a koronavírus-járvány

Elkezdődött az oltási kampány Irakban és Kurdisztánban, azonban a 40 milliós ország mindössze 50 ezer vakcinát tudott szerezni első körben. Közben egyre nő az országban a fertőzöttek száma: már több mint 700 ezren betegek. Az ATV Híradót Erbílből Novák András tudósítja.

A tanárok és az igazgatók rendkívüli hétvégi értekezletet tartanak a vírus miatt egy erbíli iskolában. Azt mondják, egyre több szigorítást vezet be az Egészségügyi Minisztérium. Az osztályokat két csoportra osztották, és mindenki csak 3 napot tölthet az iskolában.

„Arra is felkészültünk, hogy napokon belül bezárunk. Nálunk kb., egy tucat gyereknek kellett otthon maradnia a Covid fertőzés miatt, de ilyen esetben az egész osztály, haza küldjük” – mondta egy iskolaigazgatója.

Irakban és Kurdisztánban is folyamatosan nő a fertőzöttek száma. Irakban 800 ezren, Kurdisztánban pedig 103 ezren kapták el a vírust.

Az országban most kezdték el az oltási kampányt. Hatalmas probléma, hogy Irak összesen csak 50 ezer vakcinát kapott. A Kurd régió pedig ennek a töredékét. A kurd egészségügyi miniszter azt mondta, 5000 oltóanyaggal kezdték az oltást.

„Több tárgyalást is kezdtünk, a Pfizerrel és az AstraZeneccával, hiszen ez az 5000 darab szinte semmire sem elég, és több millió embert kellene beoltani. De más országoktól is várunk segítséget” – jelentette ki a kurd egészségügyi miniszter.

A fertőzöttek száma bár folyamatosan növekszik, ennek ellenére, szinte senki nem hord maszkot. Jelenleg a kurd régióban 2100-an vannak kórházban és közel 100-an vannak lélegeztetőgépen. Az itteni szakemberek is azt mondják, hogy az egyetlen megoldás az oltás lehet csak. De erre nagyon kicsi itt az esély, hiszen alig kaptak oltóanyagot.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink