Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-03-04 14:25:00

Észak-Korea atombombát készít? - amerikai szakértők szerint lehetséges

Kereskedelmi műholdak felvételein alapján állítják az amerikai szakértők, hogy Észak-Korea gyaníthatóan atomfegyverekhez szükséges plutónium kinyerésére készül.

A felvételeken láttható, hogy - két év szünet után - aktivitást jelentkezett jongbjoni nukleáris telepen. Ismét üzemel a radiokémiai labor, amely elhasznált nukleáris üzemanyagrudak újrahasznosítására szolgál, egyebek közt plutónium termelésére - írta az MTI.

A szakértők elmondták, hogy február vége óta alkalmanként füst száll fel egy szénüzemű hőerőműből, amely összeköttetésben van az újrahasznosító teleppel. Szerintük ez utalhat plutónium kinyerésére, de lehet, hogy csupán radioaktív hulladék kezelésének előkészülete folyik.

Januárban Kim Dzsong Un azt hangoztatta, hogy országa bővíti nukleáris fegyverkészletét, és hogy fejlett technológiájú fegyverrendszereit az Egyesült Államokra irányozza.
Több elemző szerint az észak-koreai vezető mindezzel megpróbál nyomást gyakorolni Joe Biden amerikai elnökre, hogy Washington újra tárgyalni kezdjen az Észak-Korea elleni szankciók enyhítéséről.

A jongbjoni telep - az atomfegyverekhez szükséges mindkét elem - plutónium és dúsított urán előállítására alkalmas. Dél-koreai becslések szerint Észak-Koreának legalább 20 atombombája lehet, de nem kizárt, hogy 60 van.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink