Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-03-02 17:35:00

Berobbanhat a koronavírus-járvány harmadik hulláma Svédországban

Svédország a koronavírus-járvány harmadik hulláma felé tart - közölte kedden Anders Tegnell, a svéd közegészségügyi intézet járványügyi főszakértője a sajtótájékoztatóján.

"Úgy néz ki, a járvány harmadik hulláma felé tartunk" - hangsúlyozta Tegnell, aki szerint a járványügyi helyzet kezd kihatással lenni az intenzív osztályokra. Mint mondta, egyelőre nincs drámai növekedés az ápoltak számában, de az eddig tartó csökkenés abbamaradt.

A közegészségügyi intézet kedden javaslatot tett arra, hogy

legfeljebb 500 főre korlátozzák a vásárlók számát az üzletekben. Korábban korlátozták a bárok, kávézók és éttermek nyitva tartási idejét és szigorították a maszkviselésre vonatkozó szabályokat is.

A svéd járványellenes stratégia kidolgozójaként ismert Tegnell egyben közölte, hogy legfrissebb tanulmányok szerint az AstraZenenca-vakcina hatékony 65 évnél idősebbeknél is, így ennek megfelelően fontolgatják az oltóanyag alkalmazásának kiterjesztését erre a korcsoportra is.

Svédország viszonylag lazább korlátozásokkal és lakossági felhívásokkal különutas, egyben vitatott megoldást választott a járvány elleni küzdelemben. Az ország vezetése a tilalmak helyett mindvégig inkább az ajánlásokra és az egyéni felelősségre helyezte a hangsúlyt.

Svédországban péntek óta 11 804 új esetet regisztráltak, ami nagyjából ezer fertőzöttel több az előző hét azonos időszakához képest. Az utóbbi 24 órában emellett 56-an hunytak el.

A 10,3 milliós lélekszámú skandináv országban 669 113 fertőzöttje és 12 882 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopkins baltimore-i egyetem legfrissebb adatai szerint.

atv.hu/MTI

A romló számok ellenére lazításba kezd Németország

 

Ajánlom

További külföldi híreink