Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-02-27 17:10:00

Így került Szlovákia a szakadék szélére

Miközben a késlekedő vakcinaszállítmányokra várnak a világ kormányai, a koronavírus világjárvány harmadik hulláma elérte Európát. Szlovákiában rendkívüli gyorsasággal romlott a helyzet, ami intő jel többek között Magyarország számára is. A Hetek cikke.

Szlovákia sikeresen vette a koronavírus-járvány első hullámát, aminek következtében nyáron a korlátozásokat feloldották. Októberben országos lezárás helyett az országos tesztelést választották, melynek eredményeképp jelentősen csökkentek a koronavírusos esetszámok – egészen decemberig.

„Akkor már lehetett látni, hogy rossz fordulatot mutatnak a számok, ezért elindultak újra a korlátozások: először a középiskolai és felsőoktatásban lévőket, majd az általános iskolásokat is otthoni tanulásra utasították. Fokozatosan kezdett leállni a gazdaság is, de ez kevésnek bizonyult. Az egészségügyi miniszter hiába sürgette a teljes lezárást, a kormány nem akart ünneprontó lenni, ezért engedélyezte a karácsonyi bevásárlást, ünnepségeket, látogatásokat, országon belüli mozgást" – magyarázta a Heteknek a mostani helyzet előzményeit Martin Melisko, az országos tesztelés egyik területi koordinátora.

A járvány második (harmadik?) hulláma rendkívüli módon sújtja északi szomszédunkat. Az öt és fél milliós országban lapzártánkig már több mint 6600-an haltak meg, ezzel Szlovákia az összlakosságra számított halálos áldozatok számában az első helyre került a világon. Egyes híradások egyenesen arról szólnak, hogy a krematóriumok folyamatos működése mellett is felhalmozódnak a holttestek. Az orvosok számára útmutató készül, hogy kit mentsenek meg, kit tegyenek lélegeztetőgépre, ha választani kell több beteg közül. A koronavírus-fertőzéssel kórházba kerülők közül minden harmadik meghal. Az egészségügy az összeomlás szélén áll.

A súlyos orvos- és nővérhiány miatt Szlovákia az uniós országok segítségét kérte. Ausztria orvosokat és ápolószemélyzetet küld az osztrák hadsereg állományából, Lengyelország 200 intenzív kórházi helyet ajánlott fel, Magyarország pedig lélegeztetőgépeket küld. Erre szükség is van, jelenleg országos szinten mintegy 3500 beteg szorul kórházi ellátásra, az egészségügyi terhelés 90 százalékon van. „Elfáradtak az egészségügyi dolgozók, le vannak terhelve. Ha romlik a helyzet, akkor nem tudják ellátni a betegeket" – fogalmazott Martin.

Szputnyikkal vagy nélküle?

A szlovák kormány járványkezelésének kulcsfontosságú kérdése, hogy használják-e az orosz gyártású Szputnyik V vakcinát vagy sem. Szlovákiában jelenleg koalíciós kormány van, a kormányülésen pedig az egyik koalíciós partner, az Emberekért párt vétózta meg az orosz gyártású vakcina engedélyezését. Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes, az Emberekért elnöke „ragaszkodott ahhoz", hogy ne oltsanak uniós engedélyt nem kapott vakcinával Szlovákiában. A másik koalíciós partner, a SaS párt is csak az uniós, de legalábbis szlovák hatósági engedéllyel rendelkező vakcina használatát támogatja.

A vétót azonban Igor Matovič miniszterelnök (a kormánykoalíciót vezető OLaNO párt) bírálta, végül Remišová is azt mondta, hogy az egészségügyi miniszter a kabinet jóváhagyása nélkül is dönthet az oltóanyag alkalmazásáról, de ők nem javasolják majd a lakosságnak, hogy beoltassák magukat. A miniszterelnök pedig bejelentette, hogy megállapodott Oroszországgal kétmillió adag Szputnyik V vakcina június végéig történő szállításáról.

Végkimerült társadalom

Az emberek fáradtak, dühösek, kilátástalanok és bizalmatlanok az intézkedésekkel szemben, a válságért pedig a koalíciós kormányt okolják. A kormánykoalíció ugyanis olyan kompromisszumos intézkedéseket hoz, amelyekből az emberek hiányolják a következetességet. A folyamatos lakossági tesztelésbe vetett hit is csökken.

„25 százalékos támogatottsággal nyerte meg a kormány a választást, de ez már lezuhant 11 százalékra. Egyre többen vannak, akik szkeptikusak, türelmetlenek, nem akarják betartani a korlátozásokat annak ellenére sem, hogy nagy a baj. Ugyanez a helyzet Csehországban is, ott is betelt a pohár. Keresik a kiskapukat, az éttermek hivatalosan zárva vannak, de a háttérben azért kiszolgálják a vendégeket. Hallottam olyan pozsonyi étteremről, ahol a zárt kapuk mögött ugyanúgy nyitva vannak" – vázolta a közhangulatot a koordinátor.

Az északi szomszédunknál lejátszódó események hazai tanulsággal is szolgálnak, nem véletlen, hogy kormányzati szereplők sorra hívják fel a figyelmet: a korlátozásokat az immunizációval arányosan lehet csak feloldani.

Részletek a Hetek pénteken megjelent számában.

Ajánlom

További külföldi híreink