Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-02-25 09:14:00

Óriási vakcinabotrány Peruban: tömegek oltatták be magukat soron kívül

Az eseménysorozatnak már külön szócikke van a Wikipédián.

Sorra pattannak ki a botrányok a világ különböző országaiban a soron kívül felvett oltások miatt. Az egyik legnagyobb botrány azonban Peruban tört ki – írja a Ripost.

Február közepén ugyanis kiderült, hogy az ország korábbi elnöke, Martin Vizcarra és felesége már 2020. októberében felvette az oltást. Az elnök akkor azzal védekezett: feleségével önkéntesként vettek csupán részt a Sinopharm klinikai vizsgálatában.
Később azonban kiderült másokat is beoltottak soron kívül, köztük az elnök többi családtagja, a még regnáló egészségügyi miniszter és a külügyminiszter, valamint további kormánytagok, tisztségviselők, sőt, még a katolikus egyház tagjai és neves üzletemberek. A soron kívül beoltottak 25 százaléka állami munkavállaló volt.

A botrány nyomán Pilar Mazetti egészségügyi miniszter és Elisabeth Astete külügyminiszter is lemondott. Ellenük – és a volt miniszterelnök ellen – eljárás is indult.

A kongresszus ezzel párhuzamosan folyamatosan nyomozott az ügyben, és számos szereplőt kihallgattak.

A perui botránynak egyébként már külön szócikke van a Wikipédián.

De nemcsak Peruban, Argentínában is lemondásra kényszerült a egészségügyi miniszter miután kiderült, hogy barátainak soron kívül biztosított koronavírus elleni oltást a minisztériumban – írja a Metropol.

Egyre többféle vakcina használható a koronavírus ellen

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink