Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-02-25 17:30:00

Elhunyt az egyik legjelentősebb német milliárdos, Heinz Hermann Thiele

Elhunyt 80 éves korában Heinz Hermann Thiele, az egyik legjelentősebb német vállalkozó, akinek vagyonát a Forbes közel 13 milliárd dollárra becsüli.

A müncheni székhelyű Knorr-Bremse konszern a vasúti és haszongépjármű rendszerekhez gyártott fékrendszerek területén világszerte vezető gyártónak számít. Heinz Hermann Thiele fejlesztette fel középvállalkozásból jövedelmező, globálisan jegyzett sikeres cégcsoporttá a Knorr-Bremsét, melynek ma már 30 000 alkalmazottja van több mint 100 telephellyel - az éves forgalma pedig mintegy 7 milliárd euró.

Thiele a cégcsoportot több mint húsz évig vezérigazgatóként irányította, 2007-től felhagyott az operatív vezetéssel és a felügyelőbizottság tiszteletbeli elnöke lett. Ezzel egy időben Európa legnagyobb légitársaságában, a német Lufthansában is 15 százalékos résztulajdont szerzett.

A magyar vonatkozás: Palkovics László innovációs miniszter 1995-ben lett a Knorr-Bremse AG magyarországi leányvállalata kutatás-fejlesztési intézetének elektronikus rendszerekkel foglalkozó fejlesztési igazgatója. 2001-2003 között a cég európai elektronikai fejlesztés igazgatója volt Németországban, majd 2003-ban európai kutatási és rendszerfejlesztési igazgatóvá nevezték ki.

Palkovics Lászlónak rendkívül jó volt a kapcsolata Thielevel, a Palkovicsot jól ismerők munkatársunknak egyenesen úgy fogalmaztak, Thiele szinte a fiaként kezelte a minisztert.

Orbán Viktor miniszterelnök tőle “kérte ki” 2014-ben, amikor felkérte Palkovicsot, hogy legyen az EMMI felsőoktatási államtitkára. Ezt követően lett 2018-ban az Orbán-kormány innovációs és technológiai minisztere.

A magyarországi céget Thiele 1995-ben alapította. Magyarországon a Knorr-Bremse két gyártó telephelyen, illetve egy K+F központtal van jelen. A kecskeméti telephely a haszonjármű-rendszerek, míg a budapesti telephely a vasúti fékrendszerek gyártását végzi.

Orbán Viktor a Karmelitában fogadta

Orbán Viktor miniszterelnök 2019. május 2-án fogadta a Karmelita kolostorban Heinz Hermann Thielet. A megbeszélésen részt vett Palkovics László és Lepsényi István, a Valor Hungariae Zrt. vezérigazgatója is és mások mellett a zalaegerszegi járműipari tesztpálya megvalósításáról volt szó.

Ajánlom

További külföldi híreink