Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-02-23 14:59:00

Újra gyorsulni kezdett a koronavírus-járvány terjedése a szomszédban

Romániában az utóbbi hetek stagnálása után ismét gyorsulni kezdett a koronavírus-járvány terjedése, kedden pedig meghaladta a húszezret a járvány eddigi áldozatainak száma.

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint az elmúlt 24 órában kiugróan sok, 119 koronavírusos beteg halt meg. A járványnak tulajdonítható elhalálozások száma hetek óta csökkenő tendenciát mutatott, az utóbbi két hét adatai alapján most a napi 67 haláleset számítana átlagosnak.

Az elmúlt napon 3382 új fertőződést diagnosztizáltak: ez is több mint 40 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát.
Egy hete ismét növekedni kezdett, kedden pedig megközelítette a 7500-at a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma, és több mint 40-nel emelkedett a súlyos esetek száma: jelenleg 978 beteget ápolnak a Covid-kórházak intenzív osztályon.
A hatóságok egyelőre kizárják egy újabb teljes zárlat lehetőségét, és megelőzéssel, a jelenlegi korlátozások - éjszakai kijárási tilalom, a gyülekezés korlátozása, kötelező maszkviselés - fegyelmezett betartatásával akarják megelőzni a harmadik fertőzési hullám begyűrűzését az országba.

Romániában az új fertőződéseknek a lakosság számához viszonyított arányától függ az, hogy egy-egy településen kinyithatnak-e a vendéglátóhelyek, az iskolák, és a kulturális intézmények. Az utóbbi hetekben a csökkenő esetszámok eredményeképp az ország 41 megyéje közül harminc már a legenyhébb (zöld), tíz pedig a közepes (sárga) besorolásba került, csak Temes megye maradt a "vörös" zónában, három ezrelék feletti fertőzés aránnyal.

A legszigorúbb korlátozásokat továbbra is betartani kénytelen települések - köztük Temesvár és Kolozsvár - polgármesterei azonban lázongani kezdtek, mert szerintük Romániában azokat a megyéket "jutalmazzák" a járványügyi szigor enyhítésével, ahol nagyon kevés tesztet végeznek.

A két nagyváros elöljárói azt hangoztatják: a fertőzési ráta megállapításánál nem mindegy, hogy egy megyében 2500 embert tesztelnek egy nap vagy 40-et. Dominic Fritz temesvári és Emil Boc kolozsvári polgármester azt követelte: a járványügyi operatív törzs vegye figyelembe az elvégzett tesztek számát is, és ne azokat "büntesse" karanténnal, az iskolák bezárásával, akik sokat tesztelnek, és nem hajlandók becsapni magukat.

Szlovák sajtóhírek szerint megteltek a Covid-osztályok a kórházakban

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink