Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-02-23 05:25:00

Ivóvízhiány és áramellátási gondok Texasban

76-an életüket vesztették a hóval és faggyal járó ítéletidő miatt az Egyesült Államokban. Texasban minden erőmű újra működik, de vasárnap még 30 ezer embernek nem volt áram az otthonában. Az államban az áramszünet csúcsán 4 millió lakos maradt áram nélkül.

Vízosztásokat szerveztek Texasban, ahol a rendkivüli hideg időben történt csőtörések miatt sokan maradtak ivóvíz nélkül. Egy könyvtárban több ezer palackot osztottak ki. A város egyik stadionjánál is segélyeket osztottak a rászorulóknak.

„Vizet és élelmiszereket adunk. A forralt víz fogyasztását többeknek nem javasolják, az áramkimaradások miatt pedig sok család hűtőjében romlott meg az étel” – mondta egy szervező. A zord időjárás miatt ugrásszerűen megnőtt az áramfogyasztás, ez annyira leterhelte a hálózatot, hogy milliók maradtak áram nélkül. A houstoni polgármester azt mondja: a szövetségi államnak kell kifizetnie a helyiek számláit.

„A közüzemi bizottság megtiltotta, hogy lekapcsolják a szolgáltatást a nem fizető ügyfeleknél. A szolgáltatók nem állíthatnak ki számlát egekbe szökő összegekről” – mondta a kormányzó, aki szerint vasárnap még 30 ezer texasinál nem volt áram.

Texasban több mint 30 áldozata volt az ítéletidőnek, országosan pedig majdnem kétszer ennyi, de a tényleges szám nagyobb lehet. A hőmérséklet a leghidegebb napokon mínusz 25 Celsius-fok volt.

Ivóvízhiány és áramellátási gondok Texasban

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink