Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-02-23 20:36:00

David Attenborough a klímaváltozásról: Ha így folytatjuk, a szemünk láttára omlik majd össze mindaz, aminek a biztonságunkat köszönhetjük

David Attenborough szerint a klímaváltozás jelenti a legnagyobb fenyegetést az emberiség biztonságára.

A 94 éves angol természettudós az ENSZ Biztonsági Tanácsának virtuális találkozóján szólalt fel kedden.

Mint fogalmazott:

"ha tovább haladunk ezen az úton, akkor szemtanúi leszünk mindazon tényezők összeomlásának, amelyeknek a biztonságunkat köszönhetjük: ilyen az élelmiszertermelés, az ivóvízhez való hozzáférés, az élhető környezeti hőmérséklet és az óceáni táplálékláncok".

Hozzátette: "ha a természet világa nem képes többé kiszolgálni a legalapvetőbb szükségleteinket, akkor a civilizáció többi része is rövid időn belül darabjaira hullik".

"Nem irigylem azt a felelősséget, amely mindezek miatt önökre hárul" - jegyezte meg a természettudós.

Az ENSZ következő klímaértekezlete (COP26) novemberben lesz a skóciai Glasgowban.

Ez lesz a nemzetközi szervezet legfontosabb konferenciája a párizsi klímaegyezmény megszületését eredményező 2015-ös találkozó óta. Az egyezmény célja a globális átlaghőmérséklet emelkedésének jóval 2, de inkább 1,5 Celsius-fok alatt tartása az iparosodás előtti szinthez képest.

A tanácshoz intézett beszédében Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a globális károsanyag-kibocsátás csökkentésében való nagyfokú szerepvállalásra buzdította az országokat, vállalatokat, városokat és pénzügyi intézeteket. Jelenleg Kína és az Egyesült Államok a világ legnagyobb üvegházhatásúgáz-kibocsátói.

2020 volt az eddigi legmelegebb év Európában

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink