Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-02-12 10:52:00

Lemondott a tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke

Miro Josiro pénteken bejelentette, hogy lemond a tokiói olimpia szervezőbizottságának vezetéséről.

A 83 éves vezető, aki korábban az ország miniszterelnöke is volt, a nőkre tett megjegyzése miatt kénytelen távozni. Mori a múlt héten azt mondta, bosszantja őt, ha az értékezleteken a női tagok túl sokat beszélnek, és emiatt a megbeszélések elhúzódhatnak. Utóbb meggondolatlannak nevezte kijelentését és elnézést kért. Egyúttal hangsúlyozta, hogy nem állt szándékában megsérteni a nőket, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pedig ezután jelezte: lezártnak tekinti az ügyet.

Ezzel azonban nem ért véget a történet, mert a közösségi médiában "Mori, kérem mondjon le" felszólítással akció indult, melyhez egyre többen csatlakoztak.

Mori erre úgy ragált, hogy ő továbbra is vállalja a felelősséget az olimpia megszervezéséért és levezényléséért, azonban ha tovább erősödnek a lemondását követelő hangok, akkor nem marad más választása, mint a távozás.

A kritikaáradat nem csitult, többek között sportolók, szponzorok, önkéntesek, diplomaták és újságírók fejezték ki nemtetszésüket, az egyik lap pedig "falusi mentalitásnak" nevezte azt az eljárást, amellyel a környezete, benne a jelenlegi kormányfővel, Szuga Josihidével, meg akarta védeni Morit, azt gondolván, hogy a bocsánatkérés elég lesz. Ito Acuo független politikai elemző szerint elég is lehetett volna, ha a kritikák csak Japánból érkeztek volna.

"Csakhogy globális volt a reakció" - tette hozzá.

Mori helyének átvételére jelenleg Hasimoto Szeiko olimpiai miniszter a legesélyesebb. A szervezőbizottság először Kababucsi Szaburót, a Japán Labdarúgó Szövetség korábbi elnökét kérte volna fel, de a 84 éves sportvezető végül nem vállalta el a feladatot, noha csütörtökön erre még nyitottnak mutatkozott.

Az olimpiára eredetileg 2020. július 24. és augusztus 9. között került volna sor, a paralimpia pedig augusztus 25-én rajtolt volna, de a koronavírus-világjárvány miatt tavaly márciusban mindkettőt elhalasztották. Az ötkarikás játékokat a jelenlegi tervek szerint idén július 23-tól augusztus 8-ig rendezik meg, a paralimpiára pedig augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor.

Kezdődik az olimpikonok oltása

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink