Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-02-05 11:06:00

Kenőpénz, prostituáltak - áll a bál a biatlon-szövetségben

A Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) elnöke, a korrupcióval és visszaélésekkel gyanúsított norvég Anders Besseberg 2018-ban mondott le a szervezet éléről. A szövetség külső vizsgálatot rendelt el a visszaélések tisztázására, és az eredményeket több száz oldalas beszámolóban hozták nyilvánosságra.

Az IBU volt elnökét, Anders Besseberget és egykori főtitkárát, Nicole Rescht azzal vádolják, hogy 2008 és 2018 között az orosz sportszövetség érdekeit védték, különösen az orosz versenyzők doppingolással kapcsolatos ügyeit próbálták eltussolni a világ elől. A vádak alapján a norvég exelnök és a német exfőtitkár az orosz biatlon szakág egyes vezetőitől pénzt fogadott el, és cserébe védettséget nyújtottak a doppingoló orosz versenyzők számára - írja az Origo.

A Nemzetközi Biatlon Szövetség külső vizsgálatának eredményeit 2021. január végén hozták nyilvánosságra, a 220 oldalas dokumentumban meghökkentő részleteket lehet találni.

Rendszerszintű korrupcióra utaló bizonyítékokat találtunk. A vezetőségben ő és a támogatói foglaltak helyet, akik semmilyen lépést nem tettek, hogy a szövetség átlátható működésű legyen, a fékek és ellensúlyok kiiktatásra kerültek. A dopping elleni zéró tolerancia csak szóban létezett – áll a jelentés egyik bekezdésében.

2018 áprilisában az osztrák, norvég és német rendőrség közös akciója során rajtaütöttek Besseberg, Resch és a Nemzetközi Biatlon Szövetség salzburgi irodáin. A kutatások során tizenhárom luxusórát találtak Besseberg lakásában. A szövetség elnöke négyet korábbi sporteseményeken kapott. 

Az IBU elnöke kenőpénzként közel 300 000 dollárt kapott, a pénzt bőröndben vette át.
Szeretett vadászni, ezért az orosz sportvezetők szolgálataiért cserébe sokszor lepték meg ingyenes vadászutakkal. Besseberg elismerte, hogy ezeken az utakon soha nem kellett fizetnie a felszerelésért, a szállásért, vagy a trófeákért. Az elejtett állatokat a biatlon szövetség autóival szállította a norvégiai otthonába. Sokszor az IBU munkatársai segítettek neki.

Az oroszországi vadászatokon csinos tolmácsnőket biztosítottak a számára, akik kényeztették a norvég elnököt. Besseberg nem tagadta, hogy töltött időt luxusprostituáltak társaságában, de szerinte nem tudta, hogy ki fizette a hölgyeket.

Az IBU-t 25 évig irányító norvég Anders Besseberg helyére 2018 szeptemberében megválasztott elnök, a svéd Olle Dahlin részletesen beszámolt Thomas Bach NOB-elnöknek, s utóbbi közölte, hogy megnyugtató választ kapott valamennyi témakörben.

A Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) volt elnöke elleni ügyet a norvég rendőrség 2020 márciusában vette át. A doppinggyanúval foglalkozó vizsgálat az osztrák rendőrség fennhatósága alá került. Besseberg ügyvédje, Norbert Wess szerint védence tagadja a felhozott vádakat.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink