Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-01-27 19:21:00

EU-biztos: Brüsszel nem fogadja el az AstraZeneca vezérigazgatójának magyarázatát

Az Európai Bizottág megvédi a koronavírus elleni oltóanyagot gyártókkal kötött befektetési megállapodásokban rögzített érdekeit és az európai adófizetők pénzét - jelentette ki szerdán Brüsszelben Sztella Kiriákidisz, az uniós testület egészségügyért felelős tagja az AstraZeneca vakcinagyártó vállalat oltóanyaggyártási és -szállítási nehézségeivel kapcsolatban.

Újságíróknak nyilatkozva a biztos elmondta, hogy testülete még mindig nem kapott a vállalattól kielégítő magyarázatot arra, miért késik a vakcina kiszállítása az uniós tagországokba.

Hangsúlyozta: az AstraZenecávál kötött szerződés előírja, hogy a cégnek négy üzemből kell az oltóanyagot kiszállítania, ebből kettő Nagy-Britanniában van, két másik pedig Belgiumban.

Brüsszel nem fogadja el az AstraZeneca vezérigazgatójának, Pascal Soriot-nak a magyarázatát, miszerint a brit üzemekben termelt vakcinákat az Egyesült Királyság lakosainak tartják fenn annak a megállapodásnak az értelmében, amelyet a cég a brit vezetéssel kötött három hónappal az uniós szerződések aláírása elött.

A biztos felhívta a figyelmet, hogy az oltóanyaggyártónak "morális, társadalmi, és szerződésben foglalt kötelezettsége", hogy a megfelelő időben és mennyiségben lássa el az uniós országokat vakcinával.

"Emberéletekről van szó, nem fogadhatjuk el az 'aki kapja, marja' játékszabályokat. Ez a sarki hentesnél működhet, de nem az Európai Unióban" - fogalmazott Kiriákidisz.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság azért írt alá előzetes piaci kötelezettségvállalást rögzítő megállapodásokat, hogy előre biztosítsa, hogy a vállalatok megteremtik a feltételeket a megfelelő gyártási kapacitásokra. "Ellentmond a szerződésekben foglaltaknak, ha a cég nem képes elég oltóanyagot gyártani" - szögezte le, felszólítva az AstraZenecát, hogy a bizalom visszaállítása érdekében tegyen eleget kötelezettségeinek.

Koronavírus: Jön a vakcinaútlevél?

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink