Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-01-26 06:02:00

Oroszországban elszabadult az erőszak: Putyin törvénytelennek nevezte a tüntetéseket

Tagadta Putyin orosz elnök, hogy övé lenne az a fekete-tengeri palota, amely Alekszej Navalnij ellenzéki politikus filmjében látható. A hétvégén több tízezren tüntettek az orosz városokban az előzetes letartóztatásban lévő Navalnij szabadon engedését követelve. A demonstrációkon a rendőrök erőszakkal léptek fel, és több ezer embert őrizetbe vettek.

Hamar előkerültek a gumibotok a moszkvai ellenzéki tüntetésen szombaton. A mintegy negyvenezres demonstrációt - amelyen a résztvevők Alekszej Navalnij szabadon bocsátását követelték - a rohamrendőrök erőszakkal oszlatták.

Az amatőr videofelvételeken jól látszik, hogy az egyenruhások nagyon belelendültek a verésbe.

Jekatyerinburgban sem bántak kesztyűs kézzel a tüntetőkkel.

Szentpéterváron is több tízezer ellenzéki vonult utcára. Estére itt is elszabadult az erőszak: például egy egyenruhás hason rúgott egy asszonyt.

Putyin tagadja, hogy övé lenne a Navalnij felvételein látható palota

 

Több orosz városban is demonstráltak Navalnij mellett az emberek. A hatóságok több ezer résztvevőt vettek őrizetbe. A berlini kormány keménynek és aránytalannak nevezte a békés tüntetőkkel szembeni hatósági fellépést.

"A német kormány követeli Navalnij és a tüntetéseken őrizetbe vettek szabadon bocsátását, miután az orosz alkotmány mindenkinek megadja a véleménynyilvánítás jogát" – jelentette ki a német külügyminiszter.

Az orosz elnök viszont törvénytelennek nevezte a tüntetéseket: csak törvényes keretek között fejezheti ki mindenki a véleményét. Ami ezen túlmegy, az nemcsak kontraproduktív, hanem veszélyes is" – fogalmazott Vlagyimir Putyin, aki egyben tagadta, hogy övé lenne az az uradalom, amely egy múlt héten közreadott dokumentumfilmben látható. Mint mondta: az ingatlan soha nem volt sem az ő, sem a rokonainak a tulajdonában.

Navalnij korrpucióellenes alapítványa szerint viszont ez a 400 milliárd forintot érő, tengerparti titkos palota az orosz elnöké.

Az orosz ellenzéki vezető több mint egy hete tért haza Németországból öthónapos orvosi kezelést követően, amire azért volt szükség, mert Szibériában idegméreggel megmérgezték. Navalnijt már a moszkvai repülőtéren előzetes letartóztatásba helyezték. Egy korábbi ügyére hivatkozva akár évekre börtönbe zárhatják.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink