Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-01-26 05:16:00

Hollandiában sokaknak elege van a korlátozásokból: a rendőrség könnygázzal oszlatott

Hollandia-szerte zavargások törtek ki a hétvégén, és egészen hétfő hajnalig tartottak. A járvány miatt elrendelt éjszakai kijárási tilalom ellen szerveztek tüntetéseket, ezek torkollottak erőszakba. A rendőrség több száz embert őrizetbe vett. A 17 milliós Hollandiában továbbra is napi ötezer új fertőzöttet regisztrálnak, ráadásul tartanak az új mutánsok terjedésétől.

Amszterdam központjában gyűltek össze elsőként a kijárási tilalom ellen tiltakozó emberek. A demonstráción egy résztvevő halált ábrázoló kaszásnak öltözött, aki azt hirdette: "éljetek és gondolkodjatok szabadon".

Egy másik tüntető olyan transzparenssel szólított fel a többieket, hogy "legyen bátorságotok mindenben kételkedni".

"Nem értek egyet azzal, hogy ennyire korlátozzák a szabadságunkat. Az igaz, hogy az idősek veszélyben vannak, de sok fiatal is kiszolgáltatott, és ők jelentik az ország jövőjét" – méltatlankodott egy divattervező.

"Most mondjam azt a 8-9 éves gyerekeknek, hogy először meg kell várni a brit, a dél-afrikai és a brazil mutánst Senki nem mutat kiutat, olyan sokáig tart mindez" – ezt már egy tanár mondta.

A rendőrség nagy erőkkel vonult ki: lovas rendőrök, vízágyúk, könnygáz és rendőrkutyák segítségével igyekeztek oszlatni a tömeget, a járvány miatt ugyanis gyülekezési tilalom van érvényben Hollandiában. 

A zavargások több más holland városra is átterjedtek. Eindhovenben a demonstrálók kövekkel dobálták meg a rendőröket. Utcaköveket is felszedtek, gépkocsikat borítottak, illetve gyújtottak fel, üzleteket fosztottak ki.

Hollandiában országszerte zavargások törtek ki a kijárási tilalom miatt

 


Egy kisvárosban pedig a tüntetők felgyújtották a mobil koronavírus-tesztelőhelyet.

A holland kormányfő elítélte az erőszakot.

"Ez elfogadhatatlan, minden normális ember megdöbbentett. Ennek semmi köze a tüntetéshez, ez erőszakos bűncselekmény volt, ennek megfelelően fogunk eljárni" – mondta Mark Rutte.

Hollandiában a bárok és éttermek már októberben bezártak, az iskolákban decemberben rendeltek el tanítási szünetet. Az éjszakai kijárási tilalom szombaton lépett életbe. A kormány reményei szerint ezzel az intézkedéssel meg lehet akadályozni az új mutánsok terjedését.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink