Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-01-22 12:59:00

Továbbra sem lassul a járvány terjedése Ukrajnában

Ukrajnában továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése, péntekre is több mint ötezer új beteget jegyeztek fel, az egészségügyi miniszter ugyanakkor kijelentette, hogy elégedett a január 8. óta érvényben lévő szigorított karantén eddigi eredményeivel.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 5348 új esettel 1 182 969-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 163 áldozattal 21 662-re. Eddig 928 969-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint 14 ezren, az aktív betegek száma így több mint kilencezerrel 232 338-ra csökkent.

Az elmúlt napon az országban ismét sok, 1900 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba.

A legtöbb új beteget, több mint ötszázat megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel. Kijevben velük együtt az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 125 ezret, az elhunytaké 14-gyel 2260-ra nőtt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján ugyanakkor elégedettségét fejezte ki a szigorított karantén eddigi eredményeivel. 

Kijelentette, hogy stabilizálódott a fertőzés terjedése, egyaránt csökkent az újonnan jelentkező betegek és a kórházban ápoltak száma. Fontosnak nevezte, hogy az újévi, karácsonyi ünnepek nyomán nem történt "hirtelen kiugrás" a fertőzés terjedésében.

A szigorított karantén január 24-ig van még érvényében, s a kormány azt ígérte, hogy nem fogja meghosszabbítani. Ez idő alatt az iskolákban távoktatásban zajlik a tanítás, a vendéglátó egységek csak elvitelre vehetnek fel rendelést, az üzletek csak meghatározott termékeket, főleg élelmiszereket, gyógyszereket, higiéniai termékeket, háztartási vegyszereket, állateledeleket és növényvédő szereket árusíthatnak és tiltott mindenféle sport-, kulturális és egyéb rendezvény.

Sztepanov egy tévéműsorban azt jósolta, hogy Ukrajnában az év végére javulhat jelentősen a járványhelyzet. Ismét felszólította a lakosságot, hogy teszteltessék magukat koronavírusra, ha bármilyen légúti megbetegedés tüneteit tapasztalják magukon.

Vakcina igazolvány és Facebook szabályozás a kormányinfón

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink