Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-01-25 05:55:00

Hová lett Jack Ma? A kínai szupermilliárdos felemelkedése és rejtélyes eltűnése

Nemcsak a világ egyik legnagyobb és leginnovatívabb cégbirodalmát építette fel, hanem egyfajta popsztárként azt is megengedhette magának, hogy a kínai vezetést kritizálja. Vagy ezzel már túl messzire ment? Jack Ma portréja. A Hetek cikke.

Hová lett Jack Ma? A kínai szupermilliárdos felemelkedése és rejtélyes eltűnése

Ma Jün, vagy nyugatias nevén Jack Ma számára a 2020-as év kihívásai óriási üzleti lehetőséget jelentettek. Az általa alapított Alibaba.com, mely az Amazon legnagyobb kihívója világszerte, és Kína legnagyobb online piactere, a karanténintézkedések miatt jelentős forgalomnövekedést produkált. Jack Ma vagyona a tavalyi évben 45 százalékkal gyarapodott, a kínai milliárdosok összvagyona pedig másfél ezer milliárd dollárral lett több, ez az összeg Oroszország éves gazdasági termelésének felel meg. Jack Ma igazi popsztár Kínában. Egy angoltanár, aki a dotcom buborék idején alapította meg kisvállalkozását, majd vált Kína leggazdagabb emberévé.

Az amerikai cápa és a kínai krokodil

Jack Ma 1999-ben alapította meg az Alibaba.com-ot. Az eBay ekkor már egy öt éve működő start­up volt, melyet egy évvel az Alibaba alapítása előtt tőzsdére is vittek, és már az első kereskedési napon az eredeti ár négyszeresére emelkedett a részvények értéke. ,,Ha összetartó csapatot alkotunk, és pontosan tudjuk, mit akarunk, akkor egy köztünk le tud győzni tíz amerikai [fejlesztőt, programozót] is” – mondta Ma egy barátok körében tartott befektetői próbabeszéden, mely végül az első Alibaba megbeszélés lett. Fél évvel később a Goldman Sachs és a SoftBank (ez utóbbi banknak Ma később az igazgatósági tagja is lett, amely pozícióról tavaly májusban mondott le) 25 millió dollárt adott Jack Ma számára, hogy elindíthassa az Alibaba.com-ot. A tervek szerint 2002-2003 környékén a céget tőzsdére szerették volna vinni, és erre minden esély meg is volt, ám 2000-ben kipukkadt a dotcom lufi. 1995-től kezdve a bankok majdnem minden internetcéget a tőzsdére segítettek, ahol óriási részvényár-növekedéseket tapasztalhattak ezek a startupok. Mindeközben az eBay 150 millió dollárért felvásárolta az EachNet nevű céget, mely akkor Kína legnagyobb e-kereskedése, ezáltal az Alibaba konkurenciája volt. Az eBay nyugati vállalatként azonban nem értette meg a távol-keleti felhasználók igényeit és ízlését, és az EachNetet fokozatosan beolvasztották az eBay weboldalába, eltávolítva minden olyan dizájnelemet és funkciót, melyet egy nyugati ember túl ,,cukinak” és giccsesnek talált. Az Alibaba ezzel ellentétben kifejezetten a kínai felhasználók ízlésének megfelelő felhasználói felületet adott minden oldalának és termékének. Mikor Jack Ma az Alibaba.com mellett 2003-ban elindította a Taobao.com-ot is, mely a vidéki termelőket, vállalkozásokat kapcsolta össze közvetlenül a fogyasztókkal, az eBay kínai jelenlétének napjai meg lettek pecsételve.

​Nem szeretik a kritikát

Tavaly novemberre volt időzítve az Ant Group tőzsdére vezetése, melynek keretében várhatóan 37 milliárd dollár értékben dobtak volna piacra Ant Group részvényeket, ez pedig minden idők legnagyobb tőzsdei részvénykibocsátása lett volna. Lett volna, ugyanis a részvénykibocsátás a hírek szerint személyesen Hszi Csin-ping, az ország elnökének és legnagyobb hatalmú politikusának utasítására hiúsult meg. A kínai vezetés pénzügyekkel foglalkozó tagjai és Jack Ma november elején személyesen találkoztak, az üzletember állítólag az Alibaba Group akármelyik részét hajlandó lett volna az államnak átengedni, csak hogy minden tovább mehessen a (többé-kevésbé) megszokott kerékvágásban.

Jack Ma egy hónappal korábban, egy konferencián kritizálta Kína bankrendszerét, mely szerinte „öreg­urak zálogházához” hasonlít. A kritika nem volt alaptalan: míg a ’60-as, ’70-es évek óta a párt vezetői kínai viszonylatban nagyobb teret engedtek a szabadpiacnak és a vállalkozásoknak, a 2012-ben hatalomra kerülő Csin-ping elődeihez képest rövidebb pórázra fogta az állami bankokat és a piacokat. 2018-ban lemondott az igazgatóság elnöki pozíciójáról, azzal magyarázva ezt, hogy csak az adományozással szeretne foglalkozni. A hírek szerint azonban már ez a fordulat is azért történt, mert a kommunista vezetés nem nézte jó szemmel Ma szupersztár státuszát, és nyomást helyeztek rá, hogy vonuljon hátrébb a rivaldafényből. Jack Ma azonban továbbra is aktívan részt vett az Alibaba vezetésében, és valószínűleg az sem segítette a helyzetét, hogy 14 millió dollárból létrehozott egy segélyalapot, mellyel Tibet oktatási helyzetét szándékozta megsegíteni.

A tavaly novemberi találkozótól január közepéig a kínai milliárdos váratlanul eltűnt, az Alibaba Groupot pedig trösztellenes vizsgálatokkal sújtották (a kínai vezetés egészen addig nem tartatja be az ilyesfajta szabályozásokat, ameddig a monopóliumok az ország és a párt érdekeit szolgálják, azonban adott esetben fenyegető eszközként elindítanak vizsgálatokat). Hozzá közel álló források szerint Ma az önkéntes visszavonulást választotta, mert személyes szereplésével nem akarja rontani vállalata helyzetét, merészebb találgatások szerint azonban az sem lehetetlen, hogy államilag felügyelt ,,kényszerpihenőre” küldték egy ismeretlen helyre. Ez sem lenne precedens nélküli eljárás. Hszi Csin-ping ugyanis korrupciós vádakat emelt minden olyan üzletember ellen, akiben veszélyt látott. Így járt Ren Dzsü-csiang (és rajta kívül még legalább négy másik iparmágnás) is, akit azután vádoltak meg hűtlen kezeléssel és hatalommal való visszaéléssel, hogy 2019-ben kritikával illette a kínai vezetést. Tavaly végül 18 év börtönre ítélték.

Elképzelhető, hogy Hszi Csin-ping számára Jack Ma beszéde a megfelelő ürügy volt arra, hogy lesújtson az Alibabára egy sokkal komolyabb fenntartása miatt. A híresztelések szerint ugyanis az elnököt legalább annyira aggasztja az Alibaba IT ágazata, mint a pénzügyi szektorban való terjeszkedése. 2009-ben Ma megalapította az Alibaba Cloud nevű céget, mely az IT szektor minden lehetséges területén világszínvonalú fejlesztéseket hajt végre, és a 2010-es években számos tévétársaságot és internetszolgáltatót vásárolt fel, így az internet terén is majdnem egyeduralkodóvá vált (versenytársával, a Tencenttel együtt majdnem az egész kínai internetpiacot lefedik).

Január 20-án váratlanul egy frissnek mondott videó jelent meg Jack Maról, aki azt ígérte, a járvány után találkozik majd követőivel.

A teljes cikket a Hetekben olvashatja el.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink