Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-01-22 06:15:00

Ceglédi-Lakner: az Orbán-rezsimhez való amerikai viszony összefügg azzal, látnak-e más politikai alternatívát

Joe Biden jön, Angela Merkel megy, ennek eredményeként a magyar kormány körül változik a nemzetközi politikai klíma - többek között erről beszélgettünk Ceglédi Zoltán politikai elemzővel és Lakner Zoltán politikai elemzővel, a Jelen főszerkesztőjével a Harcosok Klubjában.

Tavaly év végén Rónai Egon vendégeként Ceglédi Zoltán azt mondta: lát párhuzamot a 2012 végi és 2020 végi magyar belpolitika között, például várhatóan fagyos lesz az Egyesült Államok és a magyar kormány viszonya.

Ceglédi Zoltán a SpiritFm Harcosok Klubjában úgy fogalmazott, hogy Joe Biden megválasztása a közeljövőben nem lesz Magyarországra hatással, tekintettel arra, hogy fontosabb dolgai vannak, minthogy velünk foglalkozzon. Középtávon az lehet fontos, hogy kire bízza rá a régiót. Az igazi hatás az lehet, ha megpróbál beavatkozni a magyar politikába az Egyesült Államok, ez Trump alatt nem volt jellemző - mondta Ceglédi a CEU-ügyre az amerikai média pályázatokra utalva.

Van-e Orbán Viktoron kívül alternatíva?

Lakner Zoltán szerint az egész Orbán-rezsimhez való viszony összefügg azzal mind Amerika, mind az Európai Unió, mind Németország vonatkozásában, hogy látnak-e Orbán Viktoron kívül tényezőt. Ez nem arról szól, hogy szeretik-e vagy sem, hanem vannak-e más komolyan vehető figurák.

Id. Bushon kívül nem volt olyan amerikai elnök, aki első évében foglalkozott volna Magyarországgal, Lakner Zoltán szerint azonban most 30 év után ismét hírnévre tett szert hazánk, bár ez elég negatív hangot ütött meg. Ebben a negatív hangulatban összekötötte Biden a kampányban Orbán és Trump politikáját, ebből a szempontból időről időre érheti kritika a kormány politikáját. A magyar kormányt semmi nem kötelezte, hogy olyan módon álljon ki Trump mellett, mint ahogy tették. A kapcsolatok rendezése inkább magyar érdek, mint amerikai, és itt az Orbán-kormány politikai racionalitása fog vizsgázni, hogy miképp próbálják rendezni a viszonyt az egyik legnagyobb katonai szövetségesünkkel.

Ceglédi szerint míg Magyarország részéről racionálisan kell viselkedni, addig az Egyesült Államokban lesz egy vitája az érveknek és elveknek. Orbán Viktornak ugyanis van egy módszerre arra, hogy lehet meggyőzni érdekvezérelt politikusokat arról, hogy nem akkora tragédia mi történik a jogállammal, hiszen üzletel velük, vásárol tőlük például fegyvereket.

A német és amerikai érdekek összevetése Lakner szerint azért érdekes, mert Amerikából könnyebb keményeket mondani, mert messze vagyunk. Érdekes kérdés, hogy a Biden-adminisztráció mit kezd a demokrácia-export felfogással, ugyanis Amerikai ereje abban volt, hogy vonzó politikai berendezkedést tudott felmutatni. Lakner azt gondolja, hogy Trump gyengítette magát külpolitikai szempontból azzal, hogy erről az ún. vonzerőről lemondott.

A Biden-adminisztráció számára nagyon fontos lesz, hogy a Trump-adminisztrációval szemben mást mutassanak, hogy ennek keretében lesz egy példastatuálási szándék Lakner Zoltán szerint. Könnyebben tud Magyarországgal szemben ilyen haragos lépéseket tenni, mint azokkal, akikkel sokkal szorosabb gazdasági kapcsolatban vannak.

Magyarország hírhedtté vált, akár nemzetközi szinten is politikai érdek lehet a vele szembeni példa statuálásra- amint Európában, mondjuk Hollandiában választást lehet nyerni azzal, hogy vegyük ez a magyaroktól az uniós pénzeket, mert ellopják, akkor visszájára tud fordulni. A magyar kormány pengeélen táncol- mondja Ceglédi.

Lakner szerint a populisták arról feledkeznek meg, hogy a velük szemben állóknak is vannak szavazóik. Például ha Bidennek éppen olyan hangulatot kell kielégíteni, hogy statuáljon, akkor az könnyen fog menni Magyarországgal szemben. Ez egy kötéltánc, amire nem volt rákényszerítve a kormány.

Ceglédi szerint Orbán Viktornak az az érdeke, hogy kormányon maradjon, és tud arra is kampányt építeni, hogy az amerikaiak bele akarnak avatkozni a magyar viszonyokba.

Német viszonyok is változóban

Idén nem csak Joe Biden érkezett, hanem Angela Merkel távozik is, aki stabil szövetségesnek tűnt eddig Orbán Viktor mellett. Lakner szerint még nem lehet tisztán látni, mert még mindig nem lehet tudni, ki jön Merkel után.

A Manfred Weberrel szemben indított politikai hadjárat Lakner szerint a szükségesnél nagyobb veszteséggel járt az Orbán-kormánynak, a bajor szövetségi viszony jelentősen megsínylette, holott korábban a CSU-hoz “hazajárt” Orbán Viktor. Ez azért lényeges, mert akár a bajor miniszterelnök is lehet a kancellár.

Ceglédi szerint Angela Merkel egy német kancellár, aki német érdekeket képvisel. Minél kijebb szorul Angela Merkel, annál kevésbé van a néppárti frakción belül jelentősége a német ipari érdekeknek. Lakner úgy látja, hogy ezeken a pontokon lehet majd lemérni az Orbán-kormány terhelhetőségét, mert ezeken a pontokon tud sebezhetővé válni. Szerinte felesleges volt összeveszni a bajorokkal, így kifeszíteni a viszont a Néppárttal.

Az nem lehet a külső konfliktusok eredménye, hogy Joe Biden és Angela Merkel majd belovagol, kérdés, hogy a hazai ellenzék tud-e a kormány sebezhetőségéből hasznot húzni - mondta Lakner.

Ceglédi szerint a Fidesz a pillanat uralására törekszik- ilyen szempontból Manfred Weberrel szemben pozitív a mérlegük, mert ez a “szerencsétlen politikai antitálentum” 2018-ban itt kampányolt a Fidesznek, folyamatosan védte őket. Arra viszont nem gondolt Orbán, hogy ennek a viszonynak az elmérgesedése 2022-ben visszaüthet.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink