Nagyvilág

Joe Biden letette esküjét, hivatalosan is ő lett az elnök

Ázsiai vezetők is gratulálnak
január. 21. csütörtök 8:42

Több ázsiai ország vezetője gratulált Joe Bidennek, az Egyesült Államok frissen beiktatott elnökének csütörtökön, mások mellett Mun Dzse In dél-koreai elnök, aki a Twitteren leszögezte: Szöul folytatja az együttműködést Washingtonnal a térség biztonságának és békéjének érdekében.

Gratulációját fejezte ki az új washingtoni adminisztrációnak Narendra Modi indiai miniszterelnök is, aki emlékeztetett Kamala Harris alelnök indiai származására, és történelmi pillanatnak nevezte Harris beiktatását.

Szijjártó is gratulált
január. 21. csütörtök 6:12

Az új amerikai vezetés hivatalba lépése nyomán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter gratuláló levelet küldött az új elnök, Joe Biden kormányzatában részt vevő Antony Blinken külügy-, Gina Raimondo kereskedelmi és Jennifer Mulhern Granholm energiaügyi miniszternek.

Blinkennek szóló levelében kiemelte, hogy az Egyesült Államok az Európai Unió mellett Magyarország legfontosabb stratégiai partnere és szövetségese, és a kétoldalú kapcsolatok az elmúlt években kiemelkedő mértékben fejlődtek. Szijjártó Péter meglátása szerint a jelenlegi kivételesen jó viszony lehetőséget nyújt a két országnak arra, hogy szembeszálljanak a koronavírus-járvány miatt keletkezett kihívásokkal, és szorosabbá tegyék a transzatlanti együttműködést, amely létfontosságú az európai biztonság szempontjából.

Joe Biden aláírt egy sor elnöki rendeletet
január. 20. szerda 23:26

Kötelezővé tette a szövetségi épületekben a maszkviselést, feloldotta Trump elnök muszlim országokkal szembeni beutazási tilalmát, illetve újra csatlakoztatta az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményhez.

Joe és Jill biden megérkeztek a Fehér Házhoz
január. 20. szerda 21:53

Az elnök és felesége katonai kísérettel érkezett a Fehér Házhoz. Most katonai parádé következik, a járványhelyzet miatt speciális körülmények között, mind az 50 államból.

Biden és Harris visszatért Washingtonba
január. 20. szerda 21:29

, ahol katonai díszkísérettel hajtatnak a Fehér Házhoz.

Takács Szabolcs nagykövet ott volt Joe Biden beiktatásán, és posztolt is
január. 20. szerda 21:12
Takács Szabolcs nagykövet képviselte Magyarországot az Egyesült Államok 46. elnökének, Joe Bidennek a mai államadórán az Egyesült Államok Capitoliumában - posztolták a washingtoni nagykövetség Facebook oldalán. 

Takács Szabolcs washingtoni nagykövet január 5-én kapott meghívást Joe Biden beiktatására, amit természetesen elfogadott, így képviselni fogja Magyarországot az eseményen - nyilatkozta még hétfőn Paczolay Máté, a Külügyminisztérium sajtófőnöke érdeklődésünkre.

A megválasztott amerikai elnök kongresszusi beiktatására egyetlen hivatalos külföldi delegáció sem kapott meghívót az Egyesült Államoktól. Ez megfelel az elmúlt évek gyakorlatának, ami alapján kormányzati szinten nem hívnak meg állami vezetőket a ceremóniára és hivatalosan minden ország nagyköveti szinten képviseli magát az eseményen - mondta Paczolay Máté.

Előtte, egy más témában tartott hétfői sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ATV kérdésére a Biden-beiktatás kapcsán azt mondta: “ami az Egyesült Államok elnökének a beiktatását illeti, kormányzati meghívó nem érkezett. Ha jól értesültünk, akkor az ismert körülmények miatt a szokásosnál visszafogottabb rendezvényt kívánnak tartani”.

A miniszter elmondta azt is, miben érdekelt a magyar kormány, milyen kapcsolatokat szeretnének az Egyesült Államokkal, minderről itt írtunk. 

Biden és Harris most helyezte el koszorúját az ismeretlen katona sírjánál
január. 20. szerda 20:44

az arlingtoni katonai temetőben.

Biden és Harris az arlingtoni katonai temetőben
január. 20. szerda 20:24

A frissen beiktatott elnök és alelnök az arlingtoni katonai temetőben rója le kegyeletét az ismeretlen katona sírjánál.

Virtuális parádé lesz a vírusra való tekintettel
január. 20. szerda 19:29

A beiktatás hivatalos részét parádé követi, ami idén jórészt virtuális lesz. Joe Biden és Kamala Harris elnöki kíséretben részesül a Fehér Házig. Mások mellett az Egyesült Államok hadseregének zenekara, a főparancsnok testőrsége kíséri őket.

A parádé házigazdája Tony Goldwyn színész. Szerepelt a Ghost (1990) és Az utolsó szamuráj (2003) című filmekben, de ami igazán érdekessé teszi mostani szerepvállalását, hogy az ABC amerikai televízió 2012 és 2018 között vetített Botrány című sorozatában Fitzgerald Grant III fiktív amerikai elnököt játszotta el.

Kamala Harris elbúcsúzott Mike Pence-től
január. 20. szerda 19:15

Kamala Harris alelnök kikísérte a Capitoliumból elődjét, Mike Pence-t. Harris és férje, Doug Emhoff váltottak néhány szót Pence-szel és a feleségével, Karennel, mielőtt utóbbiak hazaindultak Indianába.

A hagyományok szerint hasonló búcsú lett volna az új és a leköszönt elnök között is, így kísérte le a lépcsőn Donald Trump is négy éve Barack Obamát. Trump azonban már órákkal a beiktatás előtt Floridába repült.