Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-01-19 11:50:00

Joe Biden az magyarországi nászútjáról: Azt sem tudtam, hogy minden lényeges dolog Budapestről ered

A hetvenes évek végén Biden második esküvője után Magyaroszágon töltötte a nászútját. Ekkor fontos találkozókon is részt vett.

A Blikk írt hosszabban az útról, és felidézte Jode Biden szavait, amit Tom Lantos búcsúztatóján mondott:

"Összecsomagoltunk, és elutaztunk Magyarországra. Elmentünk a Balatonhoz is. Egészen addig fogalmam sem volt róla, hogy az egyetlen hely a világon, ahol halat érdemes enni, az a Balaton. És azt sem tudtam, hogy minden, de tényleg minden lényeges és értékes dolog eredetileg Budapestről ered." Lantos magyar születésű későbbi kongresszusi képviselő meghívására vették Bidenék hazánk felé az irányt. 

Az ötnapos út alatt eltöltöttek egy éjszakát Tihanynál, valamint a magyar kormány jóvoltából félnapos kiránduláson vehettek részt Esztergomban és a Dunakanyarban, de a fennmaradó idő a magyarországi viszonyok feltérképezéséről szólt. Ahogy a lap írja, az út végén írt 56 oldalas jelentéséből is kitűnik, Biden nem véletlenül választotta a nászút célpontjának Magyarországot. Abban bízott, az itteni tapasztalatok lehetnek a leginkább hasznára, ha a kommunizmus ellenszerét keresi.

"Bident nagyon foglalkoztatta keleti blokk országainak felszín alatti erjedése, és az ebben rejlő lehetőségek. Magyarország ebben az időben úgy tudott fokozatosan egyre szabadabb légkört teremteni, hogy az nem váltott ki erőszakos szovjet ellenreakciót" - mesélte a lapnak John Ritch külügyi főtanácsadó, aki szintén elkísérte Bident a magyarországi útra.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink