Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-01-18 16:41:00

Harminc napra letartóztatták Alekszej Navalnijt, a magyar kormány is elítéli a döntést

Egyszerre három eljárás is folyik az ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij ellen, aki fél év után érkezett vissza Oroszországba, és egyből le is tartóztatták. Számos európai vezető felszólalt az őrizetbe vétele ellen.

Harmincnapi letartóztatásra ítélte hétfőn egy bíróság Alekszej Navalnijt, miután az orosz ellenzéki politikust vasárnap este a moszkvai seremetyjevói repülőtér útlevél-ellenőrzésénél őrizetbe vették. Navalnij bírósági meghallgatását a rendőrőrsön tartották.

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN), kedden keresetet nyújtott be egy moszkvai bíróságon, amelyben kezdeményezte az úgynevezett Yves Rocher-ügyben Navalnijra kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés letöltendővé változtatását, mert Navalnij megsértette az ideiglenesen szabadlábra helyezés szabályait azzal, hogy nem jelentkezett időben a döntés felül vizsgálatára.

Navalnij Berlinből érkezett haza, ahol azt követően kezelték kórházban, hogy augusztusban több nyugati laboratórium megállapítása szerint Oroszországban megmérgezték. A Kreml tagadta, hogy köze lett volna az incidenshez.

A Pobeda légitársaság Berlin-Moszkva járatának a menetrend szerint Vnukovóban kellett volna leszállnia, a repülőgépet röviddel a földet érés előtt Seremetyjevóra irányították át. A rendőrség Vnukovóban, ahol többszáz ellenéki gyűlt össze a politikus fogadására, őrizetbe vett több tucat aktivistát. A Vnukovóról Moszkvába vezető autópályát a rendőrség lezárta, amivel megakadályozta, hogy Navalnij követői és a reptéren összegyűlt tévéstábok elinduljanak Seremetyjevo felé.

Mi vár Navalnijra?

Nivalnijt és öccsét, Oleget az Yves-Rocher-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás miatt ítélték el. Alekszej három és fél évet, öt évre felfüggesztve, az öccse pedig ugyanannyi időtartalmú, de letöltendő börtönbüntetést kapott. A vád szerint a fivérek 26,8 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának, és további 4,5 milliót egy másik cégnek (egy rubel jelenleg mintegy 4 forintot ér.) 2017 októberében igazságtalannak minősítette az ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága és felülvizsgálatot kért az ügyre. Ennek ellenére az orosz legfelsőbb bíróság jóváhagyta az ítéletet, a moszkvai bíróság pedig egy évvel meghosszabbította az ítéletet.

December 28-án azzal vádolták Navalnijt, hogy megsértette a próbaidő feltételeit azzal, hogy nem jelent meg az ellenőrzéseken, miután Németországban tartózkodott, ezért indítványozták, hogy a bíróság letöltendő börtönbüntetést szabjon ki az ellenzéki politikusra.

Ha ebben az ügyben nem ítélnék el, még két másik eljárás is folyik ellene – emlékeztet a CNN. December végén újabb bűnügyi eljárást indítottak ellene, amiben azt állítják, hogy sikkasztott az ellenőrzése alatt álló szervezetek számára gyűjtött közadományokból. A vádat Navalnij szóvivőveje koholmánynak minősítette.
A harmadik eljárásban azzal vádolják, hogy megsértette egy II. világháborús veterán méltóságát. A politikus ugyanis tavaly "fizetett lakájoknak" nevezte egy kampányfilm szereplőit - köztük az idős embert is -, akik támogatólag szóltak az orosz alkotmány módosításáról.
Szabadon bocsátását követelik

Több európai vezető és Joe Biden hivatalba lépő amerikai elnök leendő tanácsadója is Navalnij szabadon bocsátását követeli.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében elfogadhatatlannak minősítette a történteket. "Felszólítom az orosz hatóságokat, hogy azonnal bocsássák őt szabadon" - írta bejegyzésében. "Navalnij őrizetbevétele egy újabb kísérlet az oroszországi demokratikus ellenzék megfélemlítésére" - írta a Twitteren Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, szintén az orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon engedését követelve. A történtekre "gyors és határozott választ kell adni az Európai Unió szintjén. Az állampolgárok jogainak tiszteletben tartása a demokrácia sarokköve" - írta a lengyel kormányfő az MTI szerint. Az orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátását szorgalmazta a francia külügyminisztérium is vasárnap. "Franciaország súlyos aggodalommal értesült Alekszej Navalnij oroszországi letartóztatásáról" - hangsúlyozta Agnes von der Muhll külügyminisztériumi szóvivő. Franciaország, "európai partnereivel együtt a legnagyobb éberséggel fogja figyelemmel követi a helyzetet" - tette hozzá nyilatkozatában a szóvivő.

"Navalnijt azonnal szabadon kell engedni, az életére törő gyalázatos támadás elkövetőit pedig felelősségre kell vonni" - hangsúlyozta Twitter-bejegyzésében Jake Sullivan, a héten hivatalba lépő amerikai elnök, Joe Biden leendő nemzetbiztonsági tanácsadója. "A Kreml Navalnij elleni támadása nem csupán az emberi jogok megsértése, de egyben támadás a hangjukat hallatni akaró orosz emberek ellen is" - húzta alá Jake Sullivan.
A magyar kormány is elítéli Moszkvát- az Indexnek küldött válaszában a Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte, hogy elfogadták a közös uniós állásfoglalását, amiben az Európai Tanács kemény szavakkal illeti Oroszországot Alekszej Navalnij letartóztatása miatt.

Orosz reakció

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a nemzetközi jog és az orosz jogrend tiszteletben tartására szólította fel azokat, akik kiálltak Navalnij mellett. "Azt akarom mondani Sullivan úrnak és más külföldi szereplőknek, akik előre bekészített kommentárokat tesznek közzé, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi jogot, ne avatkozzanak be szuverén államok jogrendjébe, és foglalkozzanak a saját országuk problémáival" - írta a szóvivő a Facebookon.

Véletlenül beismerte a mérgezést

A Der Spiegel arról számolt be, hogy véletlenül beismerte tettét a Navalnij elleni mérgezéses merényletet végrehajtó orosz titkosszolgálati különítmény egyik tagja, a vegyész szakember a magát telefonon kormányzati embernek kiadó orosz ellenzéki politikusnak beszélt a félresikerült műveletről. Számos sikertelen próbálkozás után Konsztantyin Kudrjavcevet hívta fel az ellenzéki politikus, akinek Nyikolaj Patrusev tanácsadójának adta ki magát, és azt mondta, hogy adatokat kér egy jelentéshez, amelynek az a témája, hogy miért volt sikertelen a Navalnij elleni művelet és mit lehet tanulni az esetből. Ezúttal "bejött a blöff", az ellenzéki politikus megtévesztette beszélgetőpartnerét, aki így 49 percen keresztül ismertette az akció részleteit - írta a Der Spiegel.

Előzmények

Navalnij Vlagyimir Putyin legismertebb bírálója. Az ellenzéki politikus augusztus 20-án kórházba került Omszkban, miután rosszul lett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. A kórházból a család kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények szerint "novicsok" típusú harci idegmérget találtak a szervezetében. Egy nemzetközi sajtótényfeltárás szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei mérgezték meg. Moszkva azt állította, hogy a politikus szervezetében Oroszországban még nem volt méreg, és az európai jogsegélyegyezmény alapján többször is vizsgálati eredményeket követelt Berlintől, Párizstól, Stockholmtól és az OPCW-től, de ezeket mindeddig nem kapta meg. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) katonai csoportfőnöksége nem tartotta indokoltnak, hogy a sajtóhírek alapján vizsgálatot indítson az FSZB munkatársai ellen, akikkel kapcsolatban az SZK szerint nem merült fel bűncselekmény gyanúja.

Putyin szerint ha ők akarták volna megölni Navalnijt már nem élne

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink