Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-01-16 14:12:00

A koronavírus eredete - mit titkol Kína?

Ugyan konszenzusossá vált, hogy a koronavírus a vuhani halpiacról származik, sosem ült el egészen a gyanú, hogy a valódi kiindulópont egy virológiai labor. Az igazság felderítését Kína számtalan módon igyekszik meggátolni. A Hetek cikke.

A koronavírus eredete - mit titkol Kína?

Az elmúlt napokban Kína ismét megakadályozta, majd végül nagy nehezen hozzájárult, hogy az Egészségügyi Világszervezet szakértői csoportja beléphessen az országba. A kutatók célja, hogy azonosítsák a vírus eredeti hordozóját, ám először „vízumproblémák miatt” nem engedték be a teljes személyzetet. Még a Kínát folyton egekig magasztaló WHO-főigazgató, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz is eljutott addig a vízválasztóig, hogy csalódottságát fejezze ki.

A helyzetet még botrányosabbá teszi, hogy a kínai hatóságok február óta szabotálják a vírus eredetének kutatását. Ez pedig nem korlátozódott csupán az impotens WHO feltartására: a tavalyi év utolsó napján zárult le a 37 éves újságírónő, Zhang Zhan tárgyalása, akit viszály szítása és provokáció vádjával ítéltek 4 éves börtönbüntetésre. A riporter bűne mindössze az volt, hogy kritizálni merte a kínai kormány járványkezelését, ennek ellenére hónapokon keresztül kínozták, mielőtt kiszabták rá a büntetést.

A Kommunista Párt propagandagépezete szigorúan megtiltotta a kínai kutatóknak is, hogy beszéljenek vagy a sajtónak nyilatkozzanak a vírus eredetéről, miközben az állami média rendszeresen hangoztatja, hogy igazából nem is Kínából származik a vírus.

Az Egyesült Államok és Olaszország után nemrégiben Indiát tették felelőssé, „kimutatva”, hogy ott a fertőzés egészen 2019 júliusáig visszakövethető, ez pedig jóval korábbi, mint a vuhani megjelenése.

Az elmúlt hónapok kutatásai egyre inkább erősítik a gyanút: nemcsak hogy Kínából származik, hanem ráadásul a laboratóriumi baleset sem kizárható a Covid eredetével kapcsolatban. A kérdés kezdettől fogva erős politikai gellert kapott, így „hivatalosan” igen hamar elvetették ennek a lehetőségét. Azonban számos szakember tartja fenn álláspontját, hogy könnyen elképzelhető: emberi beavatkozás (például egy balul elsült kísérlet) is szerepet játszhatott a 21. század eddigi legnagyobb járványának kitörésében. Ráadásul a világsajtó is egyre kevésbé kezeli tabuként a témát: nemrégiben a New York Magazine terjedelmes címlapsztoriban foglalkozott azzal, hogy a tudósok évtizedek óta fejlesztenek vírusokat azért, hogy megakadályozzanak egy járványkitörést.

Matthew Pottinger, Trump helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója szerint is egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy egy laborból szabadult el a vírus, és elmondása szerint már kínai tisztviselők is elismerik, hogy korábbi állításaik, miszerint a halpiacról terjedt el a vírus, hamisak voltak.

A kommunista vezetés még a kínai tudósokat is eltiltotta a vírus eredetének kutatásától, és a WHO munkatársait sem engedte hosszú hónapokig rendes kutatást végezni: többek között a halpiacra sem tehették be a lábukat. Így már az is kérdéses: eljutunk-e valaha oda, hogy kétséget kizáróan megtudjuk, honnan és milyen körülmények között indult útjára a Covid19 járvány.

A teljes cikk a Hetek aktuális számában olvasható.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink