Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-01-13 16:04:00

Trump történelmet írhat: az első amerikai elnök lehet, aki ellen kétszer indult impeachment

A nyolc napig még hivatalban lévő amerikai elnök ellen alkotmányos felelősségre vonási eljárás indítását javasolja a Demokrata Párt. Donald Trumpot az amerikai kormány elleni lázadás szításával vádolják. Trump szerint nem felelős a Capitolium ostromáért.

Január 6-án este Donald Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a kongresszus épületéhez. Öten haltak meg az erőszakban, köztük a capitoliumi rendőrség egyik tagja. Az incidens miatt meg kellett szakítani a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményének véglegesítését. Azóta Trump kormányzatának több tagja is lemondott.

A történtek miatt a demokraták el akarják mozdítani Trumpot hivatalából. Ennek első lépése az volt, hogy a képviselőház határozatban felszólította Mike Pence alelnököt: kérelmezze Trump felmentését az alkotmány 25. kiegészítése alapján. Pence ezt elutasította, arra hivatkozva, hogy a lépés nem szolgálná az ország érdekét.

Mi a 25. kiegészítés és mi az impeachment?

A 25. kiegészítés szerint az elnök kormányzatának tagjai szavazattöbbséggel az elnököt alkalmatlannak ítélhetik hivatali feladatainak ellátására, és hatalmát átruháztathatják alelnökére.

A 25. kiegészítésben az alelnöknek az alkalmatlannak nyilvánításról írásban kell értesítenie a Kongresszus mindkét házának elnökét és a Szenátust is, azonban, ha Trump szintén ír egy levelet, amiben felülbírálja az alkalmatlanságát, visszakapja az elnöki széket. A kiegészítés ezen szekcióját még sosem alkalmazták.

Az impeachment (alkotmányos felelősségre vonási eljárás) az alkotmány szerint „árulás, megvesztegetés, vagy egyéb főbenjáró bűnök és vétségek esetén” lehet lefolytatni. Először a Képviselőháznak egyszerű többséggel kell elfogadnia a vádat, ezt követően a Szenátus folytatja le a tárgyalást, ahol a tagok kétharmados egyetértése szüksége az elnök hivatalból való eltávolításához. Az elmozdított elnök ellen innentől jogi úton folytatódhat bármilyen eljárás.

A BBC hívta fel arra a figyelmet, hogy Trump lehet az első amerikai elnök, aki ellen másodjára indítanak impeachmenet. (Az első impeachment során azzal vádolták Trumpot, hogy nyomást gyakorolhatott Zelenszkij ukrán elnökre, hogy az vizsgálatot indítson a republikánus elnök legfőbb demokrata ellenfelének, Joe Biden volt alelnöknek és fiának ukrajnai ügyleteivel kapcsolatban. Akkor felmentették a republikánus többségű szenátusban.)

Már ma szavaznak az impeachmentről

Az amerikai képviselőház kedden este határozatban szólította fel Mike Pence alelnököt Donald Trump republikánus párti elnök elmozdítására az alkotmány 25. kiegészítése alapján.

A határozatot 223 szavazattal fogadták el 205 ellenében a demokrata párti többségű képviselőházban. A határozat sürgeti Pence-t, hogy a kabinet többségi szavazatával "nyilvánítsa ki, ami világos a rémült nemzet számára, miszerint az elnök képtelen hivatala teendőit megfelelően ellátni".

Ugyanakkor Mike Pence kedden Nancy Pelosi demokrata párti házelnöknek címzett levelében elutasította a 25. kiegészítés alkalmazását.

Pelosi korábban közölte, hogy amennyiben a 25. kiegészítés alkalmazása nem jár sikerrel, az úgynevezett impeachmenthez (alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz) folyamodnak. A képviselőház már szerdán szavazhat az impechment eljárás megindításáról Trump ellen. Trump ellen a vád: az amerikai kormány elleni lázadás szítása.

Mit gondolnak a republikánusok?

Több republikánus képviselő jelezte: arra fog szavazni, hogy megindítsák az alkotmányos felelősségre vonási eljárást Donald Trump ellen. Az AP tájékoztatása szerint a diplomaták az amerikai külügyminisztérium úgynevezett panaszcsatornáján keresztül fejezték ki véleményüket.

A New York Times arról ír, kétharmados többség szükséges ahhoz, hogy Trumpot elítéljék, ehhez legalább 17 republikánus szavazata szükséges. A lap szerint a Szenátus akár 20 republikánus tagja is nyitott az elnök elítélésére.

Liz Cheney, Dick Cheney volt republikánus alelnök, korábbi védelmi miniszter lánya elmondta: szerinte nem került volna sor a Capitolium ostromára, ha Trump nem uszítja a tömeget. "Az Egyesült Államok egyetlen elnöke sem követett el nagyobb árulást hivatalával és az alkotmányra tett esküjével szemben" - közölte Cheney. John Katko - aki a képviselőházi republikánus frakcióból elsőként jelentette be, hogy támogatja a Trump elmozdítására irányuló demokrata kezdeményezést - úgy vélte: Trump felelőssége nem elhanyagolható az amerikai kongresszus épületének ostromában. Rajtuk kívül az impeachment mellett sorakozott fel Jaime Herrera Beutler, Adam Kinzinger és Fred Upton republikánus törvényhozó.

A képviselőházi republikánus frakció vezetői nem buzdították az impeachment megakadályozására párttársaikat, hanem csak annyit mondtak, szavazzon mindenki meggyőződése szerint. A The New York Times című amerikai napilap azt írta, hogy a szenátusbeli republikánusokat vezető Mitch McConnell is elégedett volt a kezdeményezéssel.

Szakértők szerint nem biztos, hogy az eljárás lezajlik Biden hét nap múlva esedékes beiktatása előtt. A szenátus jelenlegi állás szerint január 19-én kezd újra ülésezni, de illetékesek szerint szükség esetén korábban is összehívhatják.

Trump szerint nevetséges

Trump "végtelenül nevetségesnek" nevezte a kezdeményezést, amely szerinte "hatalmas dühöt szül" az országban.

"A 25. kiegészítés nulla veszélyt jelent rám, de vissza fog térni, és kísérteni fogja Joe Bident és kormányzatát" - hangsúlyozta az elnök. "Ahogy a mondás tartja, légy óvatos kívánságaiddal" - tette hozzá a Capitolium épületének ostroma miatt komoly belpolitikai nyomás alá került elnök. A leköszönés előtt álló amerikai elnök kedden úgy nyilatkozott, hogy híveihez intézett múlt szerdai beszéde teljesen helyénvaló volt, és visszautasította, hogy bármilyen mértékben felelős lenne a Capitolium ostromáért.

Mégha hivatali idejét követően is állapítják csak meg Trump bűnösségét, a kongresszus eltilthatja szövetségi közhivatalok viselésétől, ami azt jelentené, hogy nem indulhat a 2024-ben esedékes elnökválasztáson.

Elmozdítanák hivatalából Donald Trumpot

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink