Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-01-13 20:28:00

Mike Pence nem hajlandó Trump elmozdítására

Jelenleg is tart a vita az amerikai képviselőházban arról, hogy megindítsák-e a második alkotmányos vádemelési eljárást Donald Trump ellen, mindössze egy héttel mandátumának lejárta előtt. A demokrata többségű ház várhatóan megszavazza az elnök elmozdítására tett kísérletet, így Trump lehet az első elnök, aki ellen kétszer is impeachment indul. A procedúra ebben az esetben a szenátusban folytatódhat, ahol kétharmados többségre lenne szükség Trump elítéléséhez.

Amerikai nemzeti gárdisták özönlötték el a Capitoliumot, amikor megkezdődött a képviselőházi vita arról, hogy induljon-e újabb impeachment Donald Trump ellen. A Nemzeti Gárda összesen 15 ezer tagját vezényelték Washingtonba, hogy garantálják a biztonságot Joe Biden megválasztott elnök január 20-i beiktatásához közeledve.

A demokrata többségű képviselőházban sokaknak meggyőződése, hogy a leköszönő elnök biztatta erőszakra a támogatóit, amikor egy hete megrohamozták a Capitoliumot. Donald Trump viszont továbbra sem talál semmi kivetnivalót a múlt szerdai beszédében, amelyben arra kérte a tüntetőket, hogy vonuljanak a Capitoliumhoz, és harcoljanak pokolian.
A leköszönő elnök szerint a „megtévesztő impeachmenttel folytatódik az amerikai történelem legnagyobb és leggonoszabb boszorkányüldözése”. Trump úgy véli ez „borzasztó nagy dühöt, megosztottságot és fájdalmat” fog kiváltani, ami rendkívül veszélyes az Egyesült Államokra nézve, főleg ezekben az érzékeny időkben.

A képviselőház ezalatt határozatban szólította fel Mike Pence alelnököt Trump elmozdítására az alkotmány 25. kiegészítése alapján. Arra hivatkoztak, hogy az elnök képtelen hivatali teendői megfelelő ellátására. Az alelnök Nancy Pelosi demokrata házelnöknek címzett levelében ezt elutasította.

Mint Mike Pence írta: nem hiszi, hogy egy ilyen lépés hazájuk érdekeit szolgálná, illetve összhangban lenne alkotmányokkal.

Pelosi már korábban kilátásba helyezte, hogy ha a 25. alkotmány-kiegészítést nem tudják alkalmazni, akkor alkotmányos felelősségre vonási eljárást, vagyis impeachmentet kezdeményeznek Trump ellen az amerikai kormányzat elleni lázadás szításának vádjával.

Közben az FBI bejelentette, hogy a múlt szerdai ostrom résztvevői közül hetven ember ellen már vádat emeltek, és további 170-et sikerült azonosítani. A zavargásokban öt ember halt meg, köztük egy rendőr.

Újabb alkotmányos vádemelési eljárás indulhat Trump elmozdítására

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink