Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-01-13 20:15:00

Így néz ki a bunker, ahol minden idők egyik legnagyobb maffiapere zajlik éppen

Megkezdődött a per a világ legerősebb bűnszervezete, a dél-olasz maffia több mint 300 tagja ellen. A tárgyalásokat egy külön erre a célra kialakított bunkerben tartják. A vádlottak között nemcsak maffiatagok, hanem politikusok, ügyészek és rendőrök is vannak. Több mint 900 tanút hallgatnak meg, köztük több volt bűnözőt.

Nemcsak rendőröket, de katonákat és katonai rendészeket is kivezényeltek a dél-kalabriai Lamezia Termébe, ahol kezdetét vette minden idők egyik legnagyobb maffiapere.

„Évtizedekkel ezelőtt a Cosa Nostra és a Ndrangheta nevét az emberek kimondani sem merték. Most viszont már nyíltan beszélünk róluk, miután rengetegen beperelték őket az elnyomott vállalkozóktól és polgároktól kezdve, az uzsorások áldozataiig” – mondta a calabriai bűnszervezet elleni akciót vezető ügyész, Nicola Gratteri, aki évtizedek óta hatósági védelem alatt él.

A per egy háromezer négyzetméteres, külön erre a célra kiépített bunkerteremben zajlik, ahol ezer résztvevő fér el. Több mint 320 ember került a vádlottak padjára, köztük a Mancuso klán tagjai, valamint polgármesterek, vállalkozók, ügyvédek, könyvelők, politikusok, sőt rendőrök. A vádlottakat különleges ketrecekben helyezik el, de a járvány miatt többen videokapcsolaton keresztül vesznek majd részt a perben.

A vádak között szerepelnek gyilkosságok, gyilkossági kísérletek, fegyver- és kábítószer-kereskedelem, bűnszövetkezés, uzsora, rablás, pénzmosás. A Ndrangheta a védelmi pénzekről sem mondott le soha, és politikai kapcsolatain keresztül állami pályázatokon is gyakran részt vett. A szakemberek 55 milliárd euróra taksálják a szervezet éves forgalmát.

Elkezdődött minden idők egyik legnagyobb maffiapere

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink