Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-01-13 16:27:00

Egyelőre nem alakítanak ki tömeges oltópontokat Horvátországban, mert túl kevés a vakcina

Horvátországban nem alakítanak ki tömeges oltópontokat, mert egyelőre kevés koronavírus elleni vakcina érkezik az országba - jelentette ki Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója szerdán, a válságstáb sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: amennyiben az AstraZeneca oltóanyagából is ékezik szállítmány, amelyből 2,7 millió dózist rendelt Horvátország, úgy erre a lehetőségre is felkészülnek.

Az országban eddig több mint 30 ezer embert oltottak be: 15 847 esetben idősotthonok lakóit is dolgozóit, valamint 16 425 egészségügyi dolgozót a Pfizer/BioNTech vakcinájával, amelyből januárban összesen 125 ezer dózist várnak.

Kedden 3600 dózis érkezett az EU-ban másodikként engedélyezett vakcinából, a Moderna gyógyszergyár oltóanyagából. Ebből kétezret a földrengés sújtotta közép-horvátországi településekre szállítanak, ahol már több mint 3000 embert beoltottak. Főleg időseket, egészségügyi dolgozókat, tűzoltókat és a vöröskereszt munkatársait. Ebből a vakcinából 52 ezer ampullányi érkezik januárban és februárban.

A lakosság tömeges oltása csak a jövő héten kezdődik meg. Első körben a 65 évnél idősebb, krónikus betegek vehetik majd fel az oltást. Ezek ütemterve attól függ majd, mennyi oltóanyag érkezik az országba

 - mondta Capak.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 1135 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma ezzel elérte a 222 117-et. Kedden 26 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 4472-re emelkedett. Kórházban 1993 beteget ápolnak, közülük 193-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 5300.

Vili Beros egészségügyi miniszter elmondta: október 22-óta először történt meg, hogy a kórházi kezelésre szoruló betegek száma kétezer alá csökkent. A fertőzöttek száma is mérséklődött, a múlt héthez képest 40 százalékkal esett vissza - tette hozzá.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint kedden 2092-vel 143 700-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 17 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3070-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1244-en vannak kórházban, 203-an intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 24 000.

Szlovéniában a múlt héthez képest 30 százalékkal csökkent a fertőzöttek száma, ugyanakkor nőtt a kórházi kezelésre szoruló, és az intenzív osztályon kezelt betegek száma.

Szlovéniába a kormány keddi beszámolója szerint az év végéig 2,27 millió adag vakcina érkezik, amely 1,13 millió ember beoltására elegendő a kétmilliós országban.

Koronavírus: Még idén kialaulhat a nyájimmunitás?

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink