Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-01-12 05:42:00

Melania Trump szerint az országnak „gyógyulásra, megértésre és békére” van szüksége

Mike Pence alelnököt kérik fel a demokraták, hogy indítson alkotmánykiegészítési eljárást Donald Trump ellen. Amennyiben sikeres lesz az eljárás, a leköszönő republikánus elnök soha nem indulhat majd közhivatali pozícióért. Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista közben „elfogadhatatlan cenzúrának” nevezte azt, hogy Donald Trumpot letiltották a közösségi oldalakról.

Az amerikai képviselőház elnöke, Nancy Pelosi bejelentette, hogy a demokrata többségű képviselőház szavazni fog egy olyan határozatról, ami felszólítja Mike Pence alelnököt és a kormányzat tagjait, hogy a 25. alkotmány-kiegészítés alapján mentse fel hivatalából az elnököt, mielőtt kezdeményeznék az alkotmányos felelősségre vonási eljárást. Pelosi úgy vélte, hogy az elnök veszélyt jelent a demokráciára és az alkotmányra.


A demokrata párt kezdeményezését eddig 190 törvényhozó támogatja. A Trump ellen felhozott vádpontok megszavazásához kétharmados többségre van szükség a szenátusban. Ha hivatali idejét követően állapítják meg Trump bűnösségét, akkor is komoly következményei lehetnek az eljárásnak: a kongresszus eltilthatja szövetségi közhivatalok viselésétől, ami azt jelentené, hogy nem indulhat a 2024-ben esedékes elnökválasztáson. 

Eközben Arnold Schwarzenegger is véleményt formált az ügyben. Kalifornia egykori republikánus kormányzója a kristályéjszaka néven ismert zsidóellenes pogromhoz hasonlította a washingtoni Capitolium ostromát. A nácikra utalva azt mondta, hogy ott is „minden a sorozatos hazugságokkal, és az intoleranciával kezdődött.”

„Meg kell hallgatnunk egymást, és arra kell figyelnünk ami összeköt bennünket, mert így tudunk felülkerekedni azon ami megosztást hoz” - így fogalmazott Melania Trump hétfőn megjelenő nyílt levelében, amiben az erőszak és a faji vagy politikai nézetkülönbségek miatti agresszió és az erőszak ellen szólalt fel.

A leköszönő First Lady úgy fogalmazott, hogy az országnak „gyógyulásra, megértésre és békére” van szüksége. Szintén együttérzését fejezte ki az áldozatok miatt. Köztük megemlítette azt a rendőrt, aki szombaton lett öngyilkos miután szolgálatban volt a Capitolium ostrománál.

Alekszej Navalnij Trump Twitteres letiltásától mondta el a véleményét. "Elfogadhatatlan cenzúrának” minősítette a közösségi oldal lépését. Az orosz ellenzéki politikus úgy fogalmazott, hogy ez precedenst teremthet a szólásszabadság ellenségei számára. Mint írta, ő éveken át kapott halálos fenyegetéseket az oldalon, mégsem tiltottak le senkit.

Elmozdítanák hivatalából Donald Trumpot

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink