Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-01-08 12:50:00

Szövetségi főügyész: "minden vádlehetőség terítéken van a Capitoliumot ostromlókkal szemben"

Washington D. C. szövetségi főügyésze csütörtökön közölte, hogy "minden vádlehetőség terítéken van", köztük a szervezett lázadás is a Capitoliumot szerdán megostromlók, az épületbe betörők ellen.

Michael Sherwin sajtótájékoztatón elmondta, hogy összeesküvéssel szervezett zendülés, felkelés, garázdaság, lopás, jogtalan behatolás egyaránt szerepel a szóba jöhető vádak között azokkal szemben, akiket őrizetbe vett a rendőrség szerdán és csütörtökön. A főügyész közölte, hogy a Capitolium rendőri testületének tagjait is kihallgatják tanúként, és ha bebizonyosodik, hogy bűnrészesek voltak, akkor felelősségre vonják őket.    
 
Erre a kijelentésre az adott okot, hogy - kamerák felvételei alapján -

néhány rendőr együtt fotózkodott az épületbe betörő lázongókkal, Donald Trump leköszönő elnök feltüzelt híveivel. Ami a lopás vádját illeti, Sherwin felfedte, hogy elektronikus eszközök tűntek el képviselők irodáiból, olyanok, amelyek kikerülése ráadásul nemzetbiztonsági veszélyt jelenthet.

Az őrizetbe vettek száma megközelíti a százat, és további őrizetbe vételek várhatók.

Szerda este Trump több száz híve ostromolta meg a Capitoliumot, ahol a kongresszus és a szenátus együttes ülést tartott, hogy hitelesítse a szavazatokat, amelyeket Joe Biden megválasztott elnökre adtak le. A törvényhozók kénytelen voltak felfüggeszteni ülésüket és földalatti folyosón biztonságba vonulni. Az erőszakkal behatolókat a nemzeti gárda segítségével csak több óra alatt sikerült eltávolítani az épületből. Az összetűzésben négy ember életét vesztette. Az ostrom előtt Trump egy washingtoni gyűlésen mondott beszédében feltüzelte híveit, egyebek közt ismét azt állította, hogy csalás miatt veszítették el a választást.

atv.hu/MTI

Zavargások Amerikában: Mi lesz a következmény?

 

Ajánlom

További külföldi híreink