Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2021-01-08 14:49:00

Srí Lankán kötelező elégetni a koronavírusban meghaltak holttestét

Srí Lanka kormánya pénteken megerősítette a járványban elhunytak holttesteinek elégetésére vonatkozó utasítását, nemzetközi és helyi iszlám szervezetek tiltakozása ellenére.

A szigetországban tavaly áprilisban tiltották be a vírus áldozatainak az eltemetését arra hivatkozva, hogy a holttestekből a talajvízbe került anyagok terjeszthetik a vírust.

Noha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az indokot megalapozatlannak nevezte, Pavitra Vanniaracsi egészségügyi miniszter leszögezte, hogy a tilalmon nem változtat semmiféle társadalmi, vallási vagy politikai érv.

Az iszlám a híveknek a holttest Mekka felé történő eltemetését írja elő. Az ország többségét alkotó, kormánypárti buddhisták - akárcsak a hinduk - többnyire elégetik halottaikat.

Az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) aggodalmát fejezte ki a tilalom miatt, a Srí Lanka-i iszlám tanács (SLMC) pedig azzal vádolta a kormányt, hogy meggondolatlan cselekedeteket akar kiprovokálni a közösség fiatalabb tagjaiból. 

A tanács figyelmeztetését megismételte az ország muszlim vallású igazságügy-minisztere, Ali Szabri is. A tanács rámutatott arra, hogy Srí Lanka Covid-19-ben elhunyt áldozatainak nagy része muszlim, az SLMC szóvivője, Hilmy Ahmed az aránytalanul magas számot azzal magyarázta, hogy sokan nem mernek orvoshoz fordulni a panaszaikkal, félve, hogy ha meghalnak, elégetik a holttestüket.

A muszlim többségű Maldív-szigetek a múlt hónapban azt közölte, hogy Srí Lanka kormánya kapcsolatba lépett vele, arra kérve a kormányt, tegye lehetővé a járvány muszlim halálos áldozatainak átszállítását a szigetre, hogy ott temessék el őket. Srí Lanka ezt tagadta.

Srí Lankán nemrég megugrott az igazolt koronavírus-fertőzöttek szám: míg októberig 3300 fertőzést és 13 halálesetet regisztráltak, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem pénteki összesítése szerint e számok elérték a 46 800-at és a 222-t.

Az országban a több mint 260 halálos és csaknem 500 sebesült áldozatot követelő, 2019-ben végrehajtott húsvétvasárnapi merényletsorozatot követően a buddhisták és a muszlimok korábban is feszült viszonya tovább romlott. A terrortámadásokat két helyi muszlim szélsőséges csoport - a Nemzeti Tauhíd Dzsamaát és a Dzsamatei Millatu Ibrahim - számlájára írják, de az elkövetésért az Iszlám Állam terrorszervezet is jelentkezett.

Koronavírus: Hatvanezernél is több fertőzöttet találtak Nagy-Britanniában egy nap alatt

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink