Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-12-23 17:17:00

Súlyos munkaerőhiány léphet fel az Egyesült Királyságban a Brexit után

Az Európai Unióból érkező dolgozók különösen az egészségügyi szektorból fognak hiányozni, de várhatóan idősgondozóból sem lesz elég, a mindenkire egyformán érvényes vízumkényszer miatt. A tömeges hazavándorlás már el is kezdődött. A Deutsche Welle riportja.

Súlyos munkaerőhiány léphet fel az Egyesült Királyságban a Brexit után

Habár itt tényleg sokat esik az eső, Luigi D’Onofrio megszerette Londont. "Londonban igazán beilleszkedhet az ember. A világ minden tájáról jönnek az emberek, de mind együtt élnek, és ez elképesztő” – mondta az ápoló a Deutsche Wellenek. Luigi hat évig dolgozott ápolóként Dél-Londonban, és vezető ápoló lett belőle. Most viszont visszamegy a családjához Észak-Olaszországba.

A Brexit-népszavazás óta úgy érzi, a brit kormány elhanyagolja uniós állampolgárként, és nem értékelik a járvány idején végzett munkáját. "Sosem hallották meg a hangunkat, sosem figyeltek oda ránk, még ebben az évben sem. Sokféleképp támogattuk az országot, mégsem kaptunk érte elismerést” – fogalmazta meg panaszait.

Ahogy a többi uniós állampolgár, a jövőben az orvosok és az ápolók is csak vízummal dolgozhatnak az Egyesült Királyságban. Már most sokkal kevesebben érkeznek, mint a Brexit előtt.

A koronavírus-járvány megmutatta a brit egészségügyi rendszer súlyos hiányosságait, köztük a munkaerőhiányt.

Minden EU-ból érkezett orvos, ápoló vagy gondozó, aki hazaköltözik, űrt hagy maga után egy kórházi osztályon vagy egy idősotthonban – számol be a Deutsche Welle.

Raj Sehgal sok idősotthont üzemeltet a kelet-angliai Norfolkban. Gyakran beszél a csapatával arról, hogyan birkózzon meg a munkaerőhiánnyal. A Brexit-népszavazás óta szinte lehetetlen
képzett alkalmazottakat találni. "Eddig 120 fős személyzetünk volt, most viszont csak 98 állandó dolgozóm van, a többi ügynökségtől jött. Eddig több mint 20 EU-s állampolgár dolgozott itt, most csak egy vagy kettő” – fogalmazott Raj.

A portugál Maria Costeira az egyetlen megmaradt uniós dolgozó. Nehéz munkát végez, minimálbérért, rengeteg túlórával. "Ha a Brexit miatt nem jöhetnek a külföldiek, mi lesz? Egy ápolók nélküli országban ki gondozza majd az időseket?" – tette fel a kérdést Maria.

Az általa gondozott idős emberek már olyanok Mariának, mintha a családtagjai lennének. A Brexit ellenére ő egyelőre Nagy-Britanniában maradna; de a legtöbb barátja már hazaköltözött.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink