Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-12-16 21:40:00

Önállóan szigoríthatnak az ünnepekre vonatkozó járványügyi intézkedéseken a spanyol tartományok

A spanyol tartományok saját hatáskörben szigoríthatnak az ünnepi időszakra vonatkozó központi intézkedéseken, ha azt a járványügyi helyzet indokolja területükön - közölte Salvador Illa egészségügyi miniszter szerda esti sajtótájékoztatóján Madridban.

A tárcavezető szerint "aggodalomra ad okot", hogy az elmúlt napokban felgyorsulni látszik a koronavírus-fertőzés terjedése.

A minisztérium legfrissebb jelentéséből kiderült: százezerből átlagosan 201 ember fertőzött az országban. Múlt pénteken ez a szám még 189 volt.

Az elmúlt 24 órában több mint hatezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, a regisztrált esetszám napi növekedése meghaladta a 11 ezret.

Salvador Illa kérdésre válaszolva elmondta: a járványügyi szakértői jelentés szerint a korlátozó intézkedések lazításával magyarázható, hogy többhétnyi csökkenés után helyenként ismét növekedésnek indult a fertőzöttek száma.

A tárcavezető nyilatkozatát követően Ángel Víctor Torres, a Kanári-szigetek elnöke két hétre szóló korlátozásokat jelentett be Tenerife szigetére, ahol a leggyorsabban terjed a fertőzés tartományban.

Tenerife területére szombattól nem lehet szabadon belépni, csak a jogszabályban meghatározott indokokkal mint például a munkavégzés vagy az oktatás. Az éjszakai kijárási tilalom kezdetét előrehozzák 22 órára 23 óráról. A vendéglátóhelyek csak a teraszaikat működtethetik 50 százalékos létszámkorlátozás mellett, és egy asztalnál csak ugyanazon háztartásban élők foglalhatnak helyet.

Az ünnepekre nem engedik haza az idősotthonok lakóit és beszüntetik az intézményekben a látogatást is. Karácsonykor és szilveszterkor legfeljebb hatan gyűlhetnek össze ünnepelni az országosan engedélyezett tíz helyett.

Spanyolország tartományai közül továbbra is a Kanári-szigeteken a legalacsonyabb a fertőzöttek aránya, százezerből 123 eset, de november végén számuk még 77 volt.

Koronavírus: egyelőre nem látni a javulás jeleit

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink