Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-12-04 05:44:00

2020 lehet a második legmelegebb év, mióta adataink vannak a globális hőmérsékletről

Az idei évet csak 2016 előzi meg, pedig a La Nina időszakos éghajlati jelenség még enyhíti is az idei hőséget. A klímaváltozást jelzik az egyre hevesebb viharok, az erdő- és bozóttüzek, az óceánok vizének melegedése, és a sarki jég olvadása is.

Válságos kategóriába sorolta át a Természetvédelmi Világszövetség a Nagy-korallzátony állapotát. Az elmúlt 30 évben az ottani korallok több mint a fele elpusztult, főleg a klímaváltozás miatt. Súlyos a helyzet a Meteorológiai Világszervezet szerint is.

„Az elmúlt évtized volt a valaha mért legmelegebb. Legalább 20% az esélye, hogy 2024-ig a globális felmelegedés az iparosodás előtti szinthez képest eléri a másfél Celsius fokot” – mondta a szervezet klímaügyi igazgatója.

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény célja, hogy az említett másfél fok alatt maradjon a felmelegedés. Ehhez csökkenteni kellene az üvegház hatású gázok koncentrációját, amely tavaly rekordot döntött, idén pedig a világjárvány miatt lecsökkent kibocsátás ellenére is nőtt.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár úgy fogalmazott: az emberiség háborút vív a természet ellen. „Ez kész öngyilkosság. A természet mindig visszavág, és most is ezt teszi növekvő erővel és haraggal. A biodiverzitás összeomlóban van, egymillió fajt fenyeget kihalás” – jelentette ki a főtitkár.

Beszélt az elsivatagosodásról, illetve a túlzott mértékű tengeri halászatról és szennyezettségről is. Arra is emlékeztetett, hogy élőhelyük pusztulása miatt az állatok többet érintkeznek az emberekkel, akikre így könnyebben terjedhetnek át a kórokozók, ahogy az a koronavírussal is történt.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink