Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-12-03 05:21:00

Boris Johnson a koronavírus-vakcina kötelezővé tételéről: „a mi kultúránkban nem szokás”

Az Egyesült Királyság lesz az első ország a világon, ahol elkezdik a Pfizer és a BionTech közös vakcinájának tömeges beadását, a szigetországban ugyanis engedélyezték az oltóanyagot. Az első körben, a jövő hét elejétől 20 millió embert oltanak be, vagyis minden harmadik brit állampolgárt.

Történelmi napra ébredt London, miután véget ért az egy hónapos egészségügyi zárlat, a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság pedig engedélyezte a Pfizer és a BionTech cégek által közösen kifejlesztett, koronavírus elleni oltóanyagot.

Az Egyesült Királyságban így a világon elsőként kezdődhet meg a Pfizer-vakcina tömeges beadása. A brit kormány 40 millió adagot már megrendelt. Mivel fejenként két oltásra van szükség, első körben húszmillió ember kapja meg az oltóanyagot.

Matt Hancock, brit egészségügyi miniszter beszámolója szerint jövő héten már 800 ezer adag rendelkezésre is fog állni, de az oltások nagy részére majd csak az új évben kerül sok.

Hancock szerint húsvéttól érezhetően jobb lesz a helyzet, a nyár pedig mindenki számára élvezetes lehet.

Mint a brit hatóságok közölték: elsőként az idősotthonok lakóit és az egészségügyi dolgozókat oltják majd be. Boris Johnson, brit miniszterelnök azt mondta „a mi kultúránkban nem szokás, és nem is szeretnénk kötelezővé tenni a vakcinát”, de mindenkit nyomatékosan kért arra, oltassa be magát.

A BionTech sietett megnyugtatni a többi országot, hogy nem kizárólag a britek kapnak a vakcinából. Sean Marett, kereskedelmi igazgató azt mondta, annyi adag vakcinát fognak kiszállítani, és olyan gyorsan, ahogy csak lehet azokba az országokba, ahol jóváhagyják az oltóanyag fogalmazását.

A vállalat a tervek szerint év végéig 50 millió, jövőre pedig 1,3 milliárd adag vakcinát gyárt majd.
Az Egyesült Királyságban egyébként a napokban az AstraZeneca brit-svéd cég és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű oltóanyagának az engedélyezési eljárása is megkezdődött.

Nagy-Britanniában már a jövő héten olthatnak

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink