Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-12-02 16:20:00

Koronavírus: maximum tíz vendéget fogadhat majd egy háztartás karácsonykor és szilveszterkor Norvégiában

A norvégok két alkalommal legfeljebb tíz vendéget hívhatnak meg karácsony és újév között - jelentette be szerdán Erna Stolberg kormányfő.

Minden háztartás - tekintet nélkül nagyságára - legfeljebb tíz vendéget fogadhat két alkalommal. A nem közös háztartásban élőknek egyméteres távolságot kell egymástól tartaniuk.

"A távolságtartási szabályok a teljes ünnepre érvényesek. A forralt bor felszolgálásától egészen addig, amíg asztalhoz ülnek. Az ajándékok kibontásakor is. És amikor a kávét és a karácsonyi süteményt felszolgálják" - mondta a kormányfő.

Az egyébként érvényes ötfős korlátozás az új évig fennmarad - tette hozzá Erna Stolberg, és felszólította a norvégokat, hogy korlátozzák a társas érintkezéseket. A templomokban egyszerre ötvenen vehetnek részt a szertartáson.

Arra kérdésre, hogy a Mikulás "jöhet-e", Erna Stolberg kijelentette: "A Mikulás az Északi sarkról jön, onnan nem jelentettek fertőzötteket. Következésképpen jöhet".

Norvégiában 14 nap alatt 100 ezer lakos közül 128,8 fertőződött meg a keddi adatok szerint, ez a negyedik legalacsonyabb szám Európában Izland, Írország és Finnország után az európai betegségmegelőzési központ (ECDPC) szerint.

Az elmúlt két hétben országszerte csökkent a heti fertőzések száma, míg az azt megelőző két hétben emelkedett.

A hatóságok szerint Oslo és a környéke ad legtöbb okot az aggodalomra, ott a legtöbb koronavírus-fertőzött.

November 6-án Norvégiában bezárták a színházakat, mozikat, edzőtermeket és uszodákat, az éttermek és bárok nem szolgálhatnak fel alkoholt, így több be is zárt.

Az országos korlátozó intézkedések értelmében a nyilvános rendezvényeken legfeljebb húsz ember vehet részt, a külföldről érkezők pedig tíz napos karanténba kényszerülnek.

Javult a koronavírus-helyzet Franciaországban, elkezdték a korlátozások enyhítését

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink