Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-11-28 17:02:00

Kim Dzsongun retteg: komplett városokat zárt le és embereket végeztetett ki

Kim Dzsongun teljesen lezárta Észak-Korea fővárosát, Phenjant, betiltotta a tengeri halászatot és két embert is kivégeztetett a koronavírus-prevenció jegyében – mondták el dél-koreai hírszerzők az ország parlamentjének az NBC beszámolója szerint.

Kim Dzsongun retteg: komplett városokat zárt le és embereket végeztetett ki

A hírszerzők úgy fogalmaztak, hogy Kim Dzsongun „túlzó dühhel” és „irracionális intézkedésekkel” reagál a pandémiára, hogy elkerülje a gazdasági és egészségügyi katasztrófát országában. Észak-Korea egészségügyi ellátórendszere nagyon rossz állapotban van, így a járvány hatalmas pusztítást tudna okozni az országban.

Állítólag egy befolyásos pénzváltással foglalkozó vállalkozót is kivégeztek, aki az észak-koreai kormány szerint felelőssé tehető az észak-koreai devizaárfolyam romlásáért. Rajta kívül egy hivatalnokot is kivégeztek, aki állítólag illegálisan árucikkeket importált külföldről.

A halászatot azért tiltották meg, mert nem akarják, hogy „valaki megfertőzze koronavírussal a vizet” – állítják a hírszerzők.

Kim Dzsongun az információik szerint lezárta Phenjant és Dzsagang-tartományt is, hogy megelőzze a koronavírus terjedését. Ezen kívül egy hackertámadáson keresztül megpróbálták ellopni Dél-Koreából egy vakcina fejlesztési anyagát is.

Észak-Korea továbbra sem hajlandó elismerni, hogy akár egyetlen egy koronavírusos esetet is találtak volna az országban. A hivatalos számokat nemzetközi szakértők erősen kétségbe vonják. Az észak-koreai határok egyébként január óta le vannak zárva, még legfőbb kereskedelmi partnerük, Kína felé is.

A beszámoló során a hírszerzők arról is beszéltek, hogy Kim Dzsongun arra utasította Észak-Korea diplomatáit, hogy ne provokálják az Egyesült Államokat, mert vezetése alatt Trumptól eltérő megközelítést vár Észak-Koreával szemben.

atv.hu/portfolio.hu

Ajánlom

További külföldi híreink