Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2020-11-27 21:21:00

Mást állít Kína és a WHO: hol jelent meg először a koronavírus?

Erősen spekulatív lenne az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részéről, ha azt állítaná, hogy a koronavírus nem Kínában jelent meg tavaly decemberben - jelentette ki pénteki genfi virtuális sajtótájékoztatóján Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója.

Mást állít Kína és a WHO: hol jelent meg először a koronavírus?

A SARS-CoV-2 nevű vírust először a közép-kínai Vuhanban egy élelmiszer-piacon azonosították.

Kína az állami média útján azt terjeszti, hogy a vírus külföldön már jelen volt, mielőtt Vuhanban felfedezték. Arra hivatkozva közlik ezt, hogy a koronavírust importált fagyasztott élelmiszerek csomagolásán is megtalálták, és tudományos folyóiratok szerint már tavaly Európában keringett - írta a Reuters hírügynökség.

"A közegészségügy szempontjából nyilvánvaló, hogy ott kell kezdeni a vizsgálódást, ahol az első humán fertőzéseket találták" - mondta a veszélyhelyzeti igazgató, hozzátéve, hogy a bizonyítékok később más helyekre vezethetnek. Michael Ryan megismételte, hogy a WHO szakértőket akar küldeni a vuhani piacra a vírus eredetének bizonyítására.

Donald Trump amerikai elnök kormányzata azzal vádolta meg a WHO-t, hogy elfogult Kína javára, amit a szervezet többször is visszautasított.

A WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz is közölte, a koronavírus eredetéről Vuhanban kezdik meg a kutatást, utána folytathatják máshol.

Még ha egyes országokban a koronavírus-fertőzöttek számának csökkenése is tapasztalható, továbbra is meg kell őrizni az éberséget - figyelmeztetett pénteken Genfben Maria van Kerkhove, a WHO járványügyi szakértője.

"Nem szeretnénk azt látni, hogy a karantén után ellenőrzés alá kerül a vírus, majd újból karantén következik" - mondta online sajtóértekezletén az ENSZ szakosított egészségügyi szervezetének szakértője.

Több mint 61 millió igazolt fertőzöttet és több mint 1,4 millió halálesetet jelentettek a világban péntek estig a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

"Alacsony szinten tudjuk tartani a fertőzést" - mondta van Kerkhove, hozzátéve, hogy több tucat ország bizonyította be, hogy a járványt kézben lehet tartani, és meg is tették.

A WHO-nak szüksége van a klinikai adatokra és megfelelő gyártással kapcsolatos információra, hogy képes legyen értékelni a koronavírus elleni Szputnyik V orosz védőoltást - jelentette ki pénteken Genfben Mariangela Simao, a WHO főigazgató-helyettese.

Nem kizárt, hogy akár őszig kell várni a tömegek koronavírus elleni beoltására

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink